Foto: LETA

Valsts policija pērn kopš grozījumiem Krimināllikumā, kas kopš 2014.gada aprīļa paredz kriminālatbildību par jauno psihoaktīvo vielu tirdzniecību, sākusi 57 kriminālprocesus, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Vienlaikus no tiem daļa sākti arī pēc Krimināllikuma pantiem, kas paredz kriminālatbildību par narkotisko un psihotropo vielu, kā arī prekursoru aprites pārkāpšanu. Kā skaidroja likumsargi, atsevišķas jaunās psihoaktīvās vielas tika iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos, līdz ar to tām ir spēkā pastāvīgs aizliegums.

Valsts policija norāda, ka 2013.gadā un 2014.gadā pagaidu aizliegums tika noteikts 28 vielām. Patlaban 23 vielas jau ir iekļautas sarakstos. Tikai piecas vielas vēl skaitās pagaidu aizliegumā.

Pērn sāktajos kriminālprocesos aizturētas 65 personas, bet administratīvā kārtā aizturēta viens cilvēks. Savukārt 11 cilvēkus policija norādījusi kā pārbaudāmās personas.

No pagājušā gada aprīļa līdz šā gada janvārim likumsargi izņēmuši 1387 iepakojumus jauno psihoaktīvo vielu. Kopumā tie ir aptuveni 528 grami jeb 2113 devas. Savukārt papildus Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde (ONAP) kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 253.1 panta – par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu apriti – izņēmusi aptuveni 4437 gramus jauno psihoaktīvo vielu. Tādējādi kopumā Valsts policija izņēmusi aptuveni 4965 gramus jauno psihoaktīvo vielu, kas ir 19 860 devas. Policija gan norāda, ka rezultāti nav pilnīgi un mainīsies pēc tam, kad saņems informāciju no visām tiesībaizsardzības iestādēm.

2014.gadā Valsts policijā nav sākts neviens kriminālprocess pēc Krimināllikuma 252.panta par jauno psihoaktīvo vielu vai citu narkotisko un psihotropo vielu ievadīšanu pret personas gribu.

Valsts policijas apkopotā statistika par pēdējiem gadiem liecina, ka šādu gadījumu skaits, lai arī iepriekš bijis neliels, ir sarucis. 2011.gadā likumsargi bija sākuši piecus kriminālprocesu par kādas personas sazāļošanu ar narkotikām pret tās gribu. Tāds pats sākto kriminālprocesu skaits bija arī gadu vēlāk. Savukārt 2013.gadā Valsts policija par to bija sākusi divus kriminālprocesus.

Krimināllikuma 252.pants paredz kriminālatbildību par narkotisko vai psihotropo vielu vai jaunu psihoaktīvo vielu ievadīšanu citai personai vai to pievienošanu citas personas lietošanai paredzētam izstrādājumam pret šīs personas gribu vai tai nezinot. Atsevišķas panta daļas paredz līdz pat 12 gadus ilgu cietumsodu ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!