Foto: LETA

Pērn stājies spēkā spriedums, ar kuru par vainīgiem krimināllietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā atzīti bijušais Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais un viņa sieva, bijusī notāre Dace Čaklā un par labu valstij no abiem piedzīti 420 214 eiro.

Kā informēja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, pērn tika apstiprināta 2015. gada 4. martā prokurora un abu apsūdzēto vienošanās par sodu.

Čaklā tika atzīta par vainīgu un sodīta ar naudas sodu deviņu minimālo mēnešalgu apmērā, bez mantas konfiskācijas. Tāpat no bijušās notāres par labu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tika piedzīta kaitējuma kompensācija 210 107 eiro apmērā.

Čaklais tika atzīts par vainīgu un sodīts ar naudas sodu piecu minimālo mēnešalgu apmērā, bez mantas konfiskācijas. No viņa par labu valstij tika piedzīta identiska summa.

Tā kā spriedums netika pārsūdzēts, pērn tas stājās spēkā.

Kā ziņots, Čaklajai apsūdzība tika celta divas dienas pirms tam, kad Čaklais vērsās Saeimā ar iesniegumu par deputāta mandāta nolikšanu. Saskaņā ar lietas materiāliem apsūdzētā vīrieša firma, kurā viņš bija valdes loceklis, no 2008. gada līdz 2010. gadam sniedza dažādus pakalpojumus notāres birojam, kuri tika apmaksāti ar nepamatoti lielām summām.

Tā rezultātā apsūdzētā notāre veica saimniecisko darbību un gada ienākuma deklarācijās par 2008., 2009. un 2010. gadu ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos iekļāva maksājumus, kuri nav saistīti ar viņas saimniecisko darbību, tādējādi samazinot saimnieciskās darbības rezultātā gūtos ienākumus.

Apsūdzētā notāre pie kriminālatbildības tika saukta pēc Krimināllikuma panta par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, savukārt viņas vīrs apsūdzēts pēc panta par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas atbalstīšanu.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Zvērinātu notāru padome Čaklo lūgusi atcelt no amata tāpēc, ka viņa daudzus gadus izmantojusi sava vīra firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, kas radījis aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādā veidā notāre vienkārši centusies "optimizēt" nodokļus.

VID par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 85 372 eiro. Veicot auditu, VID atklājis, ka 2010. gadā Čaklā firma "Divas puses" notārei sniegusi tulkošanas pakalpojumus, uzturējusi mājaslapu un sniegusi sabiedrisko attiecību pakalpojumus, ziņoja raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!