Foto: LETA

Pērn par zādzībām no valsts mežu apsaimniekotāja "Latvijas valsts meži" (LVM) kokmateriālu krautuvēm un patvaļīgu koku ciršanu LVM apsaimniekotajās teritorijās uzsākti vairāk nekā 40 kriminālprocesi, pastāstīja LVM sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Pētersone.

Viņa pastāstīja, ka pērn no LVM apaļo kokmateriālu krautuvēm reģistrētas zādzības kopskaitā 1800 kubikmetru apmērā, savukārt patvaļīga koku ciršana LVM apsaimniekotajās teritorijās reģistrēta 1500 kubikmetru apmērā. Par to 2018. gadā ir uzsākti vairāk nekā 40 kriminālprocesi, tostarp visvairāk – Zemgales reģionā.

Pēc viņas sacītā, visbiežāk no krautuvēm tiek zagti priedes un egles apaļie kokmateriāli, savukārt patvaļīgi nocirsto koku suga mēdz būt dažāda – pārsvarā priede un egle, kā arī bērzs.

Pēc viņas teiktā, saskaņā ar Krimināllikumu par patvaļīgu koku ciršanu svešā mežā vai citā svešā zemes platībā var piemērot pat brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, savukārt par patvaļīgu koku ciršanu, iznīcināšanu vai bojāšanu īpaši aizsargājamā dabas teritorijā, mikroliegumā, parkā, skvērā, alejā vai vides un dabas resursu aizsardzības aizsargjoslā - brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Turpretī par svešas kustamas mantas slepenu vai atklātu nolaupīšanu (zādzību) saskaņā ar Krimināllikumu var piemērot brīvības atņemšanu pat uz laiku līdz diviem gadiem, savukārt par zādzību lielā apmērā bargākais likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšanas no diviem gadiem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Bet par zādzību nelielā apmērā saskaņā ar var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!