Foto: DELFI
Pagājušajā gadā Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzībā atradās 119 personas, kuru aktuālā vai kāda no iepriekšējām sodāmībām ir saistīta ar dzimumnozieguma izdarīšanu.

VPD informē, ka viena no probācijas klientu kategorijām, kuras uzraudzību nodrošina dienests, ir probācijas klienti, kuru aktuālā vai kāda no iepriekšējām sodāmībām ir saistīta ar dzimumnozieguma izdarīšanu.

2014. gadā dienesta uzraudzībā atradās 119 šādi probācijas klienti, bet 2013. gadā - 120 personas. 2012. gadā dienesta uzraudzībā atradās 121 persona, kuras aktuālā vai kāda no iepriekšējām sodāmībām ir par dzimumnozieguma izdarīšanu.

Ar dzimumnoziedzniekiem strādā īpaši apmācīti dienesta darbinieki, kas ir apguvuši gan teorētiskās zināšanas par to, kāpēc cilvēki veic dzimumnoziegumus, kas raksturo dzimumnoziedznieku un kāda ir nozieguma ietekme uz upuri, gan metodes dzimumnoziedznieku uzvedības mainīšanai. Šie speciālisti savā darbā izmanto arī specializētu dzimumnoziedznieku riska un vajadzību novērtēšanas instrumentu, kas palīdz precīzāk un savlaicīgāk identificēt dzimumnoziedznieka recidīva risku un tā rašanās cēloņus.

Dienesta pārstāvis Imants Mozers sabiedrības rezonansi izraisījušo Liepājas tiesas spriedumu, ar kuru tēvam un dēlam par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo piemērots piespiedu darbs un probācijas uzraudzība, atturas komentēt. Viņš norādīja, ka soda noteikšana apsūdzētajiem ir tiesas kompetencē, bet dienests izpilda tiesas spriedumu. Turklāt konkrētajā lietā dienests pašreizējā stadijā vēl nav iesaistīts, jo spriedumu pusēm vēl iespējams pārsūdzēt.

Jebkurā gadījumā dienests sprieduma izpildes laikā vienmēr pievērš pastiprinātu uzmanību tiem notiesātajiem, kas saņēmuši sodu par dzimumnoziegumiem. Dienesta kompetencē gan ir uzraudzīt tās personas, kurām nav piespriests cietumsods, bet probācijas uzraudzība vai piespiedu darbs, skaidroja Mozers.

Pirms gada VPD prezentētajā pētījumā secināts, ka no kopumā 406 analizētajiem gadījumiem, kuros personas VPD uzraudzībā nonākušas par dzimumnoziegumiem, 4% jeb 17 gadījumos noziedznieki dzimumnoziegumus veikuši atkārtoti.

Pārsvarā dzimumnoziedznieki, kas nonākuši probācijas sistēmā, nav iepriekš sodīti, kā arī visbiežāk noziegumus izdara gados jaunas personas un pārsvarā dzimumnoziedznieks ir vīrietis, iezīmējot dzimumnoziedznieka portretu.

Pētījums dienestam bijis nozīmīgs, lai izvirzītu institūcijas nākotnes mērķus, lai būtu atskaites punkti darbības uzlabošanai. Pētījuma dati ir vairāk provizoriski, un dienests pieņem, ka dzimumnoziegumu recidīva skaitļi Latvijā varētu būt nedaudz augstāki.

Patlaban nav pamata uzskatīt, ka Latvijā dzimumnoziedznieki recidivē vairāk nekā citās pasaules valstīs, jo pagaidām Latvijas situāciju iezīmējošie skaitļi ir vairāk nekā par 50% zemāki nekā, piemēram, ASV, Kanādas un Lielbritānijas līdzīgos pētījumos. Tomēr arī citās valstīs dzimumnoziegumu recidīvs ir viens no vismazākajiem recidīviem visu noziegumu vidū.

Pētījumā atklājies, ka lielākoties dzimumnoziegumos cietušas nepilngadīgas personas. No visiem analizētajiem gadījumiem 69% jeb 255 gadījumos dzimumnoziegums bijis pret nepilngadīgo.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors ir uzdevis Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram pārbaudīt Liepājas tiesas sprieduma likumību un izvērtēt Liepājas prokuratūras prokurores rīcību lietā, kurā par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo tēvs un dēls sodīti ar piespiedu darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!