Izmeklējot krimināllietu, kuras ietvaros apcietināts bijušais Saeimas deputāts Oskars Grīgs (LSDSP), policija maija sākumā Tukuma rajona Tumes un Irlavas pagastos atradusi lielu daudzumu nelegālu ieroču un munīcijas, arī divus granātmetējus un ložmetēju, apstiprināja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšniece Kristīne Mežaraupe.
Grīga saimniecībā Tumes pagastā Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki 3.maijā uzgājuši automātu AKS, 13 detonatorus, 1016 patronas, 75 gramus trotila, 23,9 metru degauklas un divas automāta aptveres.

Savukārt 6.maijā Tumes un Irlavas pagastos slēpņos mežā atrasti divi Krievijā ražoti granātmetēji “Muha”, padomju laikos ražots ložmetējs, 5928 patronas, trīs granātas, 10 detonatori un astoņas šaujamieroču aptveres.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, par mežā paslēptajiem ieročiem likumsargiem pastāstījis Grīgs pats.

27.aprīlī, kad Grīgs tika aizturēts, viņa mājās tika atrasti divi pistoļu klusinātāji, trīs mazkalibra pistoles un viena “Beretta” pistole, 12.kalibra bise, kā arī 3479 dažāda kalibra patronas.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kas lēma par Grīgam piemērojamo drošības līdzekli, bijušais deputāts iepriekš stāstīja, ka ieroči un munīcija lielā skaitā viņam 1991.gada vasarā ar zemessardzes pavēli tikusi iedalīta un viņš kā zemessardzes vienības komandieris bijis atbildīgs par kāda objekta nosargāšanu, ja sāktos bruņota pretošanās.

Daļa ieroču tolaik tikusi paslēpta dažādās Kurzemes vietās, kur arī izvietoti pārtikas krājumi. Pērn Grīgs atklājis, ka mitruma dēļ ieroči sākuši bojāties, tādēļ daļu pārvedis uz savām mājām Tukuma rajonā.

Pārbaudot operatīvo informāciju, 17.maijā kratīšanas laikā Bauskas rajona Rundāles pagastā ONAP darbinieki uzgājuši četras medību bises, vienu karabīni ar optisko tēmēkli, mazkalibra šauteni, pistoli, 180 dažāda kalibra patronas, kā arī trīs šaujamieroču aptveres. Tomēr šo ieroču saistība ar Grīgu pagaidām nav apstiprinājusies.

Saistībā ar kratīšanu Bauskas rajonā par nelikumīgu ieroču glabāšanu policijas darbinieki turpina pārbaudīt vairākas personas, informēja Mežaraupe.

Policija cenšas noskaidrot citas personas, kas varētu būt saistītas ar minētajiem arsenāla krājumiem, kā arī pierādījumus par šo personu iespējamo saistību ar citiem noziegumiem.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 29.aprīlī aizdomās par vairāku noziegumu izdarīšanu turētajam Grīgam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Lēmumu par apcietinājumu šonedēļ atstāja spēkā Rīgas apgabaltiesa.

Prokuratūra Grīgam pagaidām uzrādījusi apsūdzību tikai par nelikumīgu ieroču un munīcijas glabāšanu, taču tiek lemts par viņa saukšanu pie kriminālatbildības arī par kukuļdošanas mēģinājumu un dīzeļdegvielas zādzību no maģistrālā cauruļvada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!