Foto: Shutterstock

Šī gada 14. oktobrī Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojs kriminālvajāšanas uzsākšanai Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai nodeva kriminālprocesu par sērijveida zādzībām no privātmājām. Aizdomās turētā vīrieša, kurš iepriekš par zādzībām un nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem ir sodīts piecas reizes, vaina pierādīta septiņu noziedzīgu nodarījumu veikšanā, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Likumsargi skaidroja, ka, veicot kriminālprocesuālās darbības un meklēšanas pasākumus par sērijveida zādzībām no privātmājām, likumsargi pērn 29. augustā aizturēja 1972. gadā dzimušu vīrieti, kuram nākamā dienā tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu, šī gada 14. oktobrī lieta tika nodota Zemgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 175. panta trešās daļas par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, un 193. panta otrās daļas par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu.

Aizdomās turētais vīrietis laika posmā no 2019. gada 11. marta līdz 27. augustam iekļuva septiņos dažādos mājokļos Vecumnieku, Rundāles, Ozolnieku, Bauskas novados un veica skaidras naudas, vērtslietu un bankas maksājumu karšu zādzības. Cietušajām personām kopumā tika nodarīti materiālie zaudējumi 6042 eiro apmērā. Vēlāk daļu no nozagtajām mantām likumsargi atdeva cietušajām personām.

VP vērsa uzmanību, ka visos gadījumos garnadzis mājokļos iekļuvis, atverot logus vai balkona durvis, turklāt dažos gadījumos viņš ir rīkojies arī diezgan radoši, proti, atstutējis dārza krēslu pie mājas sienas un iekļuvis ēkā, atverot veļas istabas logu, vai arī no blakus esošās mājas teritorijas paņēmis saliekamās kāpnes, ko izmantojis, lai iekļūtu ēkā pa otrā stāva virtuves logu.

Savukārt no nozagtajām banku kartēm kopumā nelikumīgi tika noņemti 740 eiro, tāpēc VP vēlreiz atgādināja, ka PIN koda glabāšana kopā ar pašu bankas karti ir kā atvērts seifs – ikviens, kurš tai piekļūst, var to izmantot.

Par šādu noziegumu izdarīšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!