Policija Madonā aizdomās par naudas viltošanu un viltotas naudas izplatīšanu aizturējusi piecus cilvēkus, ierosināta krimināllieta, informēja Valsts policijas preses dienestā.
Policija šim noziegumam īpašu vērību sākusi pievērst pēc tam, kad pērn novembrī un decembrī vairākos valsts rajonos konstatēti vairāk nekā desmit norēķinu gadījumi ar viltotām 20 latu banknotēm, kurām bijis identisks sērijas numurs - A2007095C. Tā kā viltotā nauda izplatīta galvenokārt Latgalē un Vidzemē, likumsargi īpašu uzmanību vērsuši uz valsts austrumdaļu. Pēc neilga laika saņemtā operatīvā informācija liecinājusi, ka viltotās naudas "ražotne" varētu atrasties Madonā.

Decembrī ierosināta krimināllieta un aizdomās par šo noziegumu aizturētas pieci cilvēki, kuru personu datus policija izmeklēšanas interesēs pagaidām neatklāj. Tāpat atklāta viltotās naudas izgatavošanas vieta un noskaidrots, ka viltojumi izgatavoti ar datortehnikas palīdzību. Policija tāpat skaidro, kuri no aizturētajiem bijuši iesaistīti viltojumu izgatavošanā, bet kuri - izplatīšanā.

Krimināllikums par viltotu Latvijas bankas naudas zīmju izgatavošanu nolūkā to izplatīt, kā arī par šāda viltojuma izplatīšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa paredz brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu.

Policija pieļauj, ka naudas viltotājiem būtu bijis iespējams savas noziedzīgas nodarbes turpināt vēl ilgāk, taču viņus nodevušas gada beigu inkasācijas firmās un uzņēmumos notiekošās apjomīgās inkasācijas, kurās viltotā nauda "uzpeldējusi" diezgan lielā apjomā. Informāciju par atklātām 20 latu banknotēm ar vienādajiem sērijas numuriem likumsargi turpina saņemt joprojām, šobrīd jau zināmi vismaz 25 šādi gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!