Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) darbinieki ceturtdien, 27.martā, algu maksāšanā "aploksnēs" pieķēruši SIA "Alsis serviss", kas nodarbojas ar sadzīves tehnikas remontu un mazumtirdzniecību, informēja FP direktors Aivars Purmalis
"Alsis servisa" pārbaudes laikā konstatēts, ka no visiem uzņēmumā strādājošiem darbiniekiem ar septiņiem cilvēkiem nav noslēgti darba līgumi, 10 darbiniekiem darba līgumos nav norādīta alga, bet par trim darbiniekiem VID netiek maksāti nodokļi.

Firma pārbaudei nevarēja uzrādīt strādājošo darba algu uzskaiti grāmatvedībā. Tāpat paralēli oficiālajiem algu sarakstiem FP atrada astoņus algu sarakstus par 2001.gada trim mēnešiem ar kopējo summu Ls 7586. Šī summa nebija atspoguļota grāmatvedībā, un tas liecina par algu izmaksu "aploksnēs" un dubulto grāmatvedību.

FP arī konstatēja, ka firma sadzīves tehniku remontē arī izbraukumos klientu dzīvesvietās, bet meistari, saņemot atlīdzību skaidrā naudā, klientiem izraksta pašas firmas izstrādātus rēķinus - anketas, kas nevar būt darījumu apliecinošs dokuments.

Par 2003.gadu FP pārbaudei saņēma 16 šādu anketu izlietojuma uzskaites lapas, un tur reģistrēti 512 sniegtie pakalpojumi.

Tika konstatētas arī trīs VID nereģistrētas stingrās uzskaites kvīšu grāmatiņas par skaidras naudas ieņēmumiem par kopējo summu Ls 2459, un tas liecina par ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu.

Uzņēmumā konstatēti būtiski likumdošanā paredzēto normatīvo aktu pārkāpumi, tāpat nav iespējams veikt kases inventarizāciju, jo visa skaidrā nauda atrodas direktores mājās. Arī šāda rīcība rada iespēju brīvi rīkoties ar uzņēmuma skaidrās naudas līdzekļiem, norāda FP.

Pārbaudot tirdzniecībā esošo preču atbilstību pavaddokumeniem, FP konstatējusi, ka tirdzniecības zālē atrodas prece bez pavadzīmēm, par ko sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, prece uzskaitīta un atstātā atbildīgā glabāšanā.

FP arī konstatēja, ka pārbaudāmajās "Alsis servisa" telpās atrodas un strādā cits firmas direktores uzņēmums SIA "Alsis", kas šo struktūrvienību nav reģistrējis VID. Pārkāpumus FP konstatējusi arī "Alsis" darbībā. FP pašlaik turpina pārbaudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!