Foto: F64

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija ir apturējusi kāda "naudas atmazgāšanas" grupējuma darbību. "Shēmotāju" klienti bija būvniecības un IT uzņēmumi, tai skaitā kāds "nozīmīgs Latvijas datorprogrammu izstrādes tirgus dalībnieks". Grupējums nodarījis budžetam 1,4 miljonus latu lielus zaudējumus.

Finanšu pagājušajā nedēļā, veicot 27 kratīšanas Rīgas rajonā, apturēja kāda noziedzīga grupējuma darbību, kura organizētajā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēmā bija iesaistīti vairāk kā 10 reāli strādājoši uzņēmumi un vēl 15 fiktīvi uzņēmumi, portālu "Delfi" informēja VID.

Pieci shēmas organizatori un trīs atbalstītāji ir atzīti par aizdomās turētām personām, septiņas - aizturētas un ievietotas Īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Vienai aizturētajai personai Rīgas pilsētas centra rajona tiesa piemēroja apcietinājumu, bet pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Šogad 26.martā Finanšu policija uzsāka kriminālprocesu pret organizētu noziedzīgo grupējumu, kas Rīgā no 2010.gada 1.augusta līdz 2012.gada 31.janvārim izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Noziedzīgais grupējums darbojās informācijas tehnoloģiju un būvniecības nozarē, tā nodarītais zaudējums valsts budžetam aptuveni 1,4 miljoni latu.

Kriminālprocesa izmeklēšanā noskaidrots, ka "naudas atmazgāšanas" shēmā iesaistīti vairāk kā 10 reāli strādājoši uzņēmumi, kas darbojās informācijas tehnoloģijas un būvniecības nozarēs, un 15 uzņēmumi ar fiktīvu uzņēmumu pazīmēm. Viens no shēmā iesaistītajiem uzņēmumiem ir nozīmīgs Latvijas datorprogrammu izstrādes tirgus dalībnieks.

Noziedzīgo grupējumu veidoja pieci organizatori, divi - trīs atbalstītāji, vairāk kā divdesmit fiktīvās amatpersonas, kā arī "klienti", kuru precīzs skaits pagaidām vēl nav zināms.

Noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un legalizētu noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas "klienti" savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Lai iegūtu nepamatoti nodokļos nenomaksātos naudas līdzekļus, noziedzīgās darbības organizatoru un "klientu" rīcībā, tika izveidots naudas līdzekļu pārskaitīšanas mehānisms caur vairāku uzņēmumu banku kontiem - Latvijā, Kiprā, Lietuvā, kas vērsts uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Finanšu policija sadarbībā ar Valsts policiju veica 27 kratīšanas Rīgas rajonā uzņēmumu juridiskajās adresēs, iesaistīto personu dzīvesvietās, automašīnās un garāžās. Kratīšanu laikā tika izņemta skaidra nauda 8100 eiro (aptuveni 4900 latu) un 17 000 latu, dokumenti, kodu kalkulatori, zīmogi (tai skaitā Uzbekistānas notāra zīmogs), pasu kopijas, pierakstu klades ar personu datiem, bankas kartes, datori, datu nesēji un citi svarīgi lietiskie pierādījumi. Tāpat kratīšanu laikā divās adresēs tika izņemti augu izcelsmes produkti, kas, iespējams, varētu būt narkotiskās vielas, kas nodotas Valsts policijai ekspertīzei.

Izmeklēšanas interesē plašāka informācija netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!