Foto: LETA
Pielietojot šaujamieroci, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) īstenotā operācijā aizturēts Valsts policijas (VP) izmeklētājs, kurš cita starpā izmeklē nu jau likvidējamās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") krimināllietu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) izmeklētājs aizturēts vakar ap pusdienlaiku Pārdaugavā. Operācijas laikā vismaz trīs reizes izšauts uz viņa vadīto automašīnu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB sāktajā kriminālprocesā kopā ar "Krājbankas" lietas izmeklētāju ticis aizturēts vēl viens viņa kolēģis, kurš patlaban jau ir atbrīvots.

Aizturēšana, visticamāk, nav bijusi saistīta ar "Krājbankas" lietas izmeklēšanu, bet gan ar iespējamu kukuļa piedāvājuma pieņemšanu par to, lai ENAP nesāktu kriminālprocesu pret divu privātu uzņēmumu amatpersonām.

VP priekšnieks, ģenerālis Ints Ķuzis aģentūrai LETA sacīja, ka viņa rīcībā patlaban nav oficiālas informācijas par to, ka KNAB vakar būtu aizturējis kādu policijas darbinieku.

Ar KNAB preses pārstāvi Andri Vitenburgu aģentūrai LETA šajā jautājumā pagaidām nav izdevies sazināties.


Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) ar savas padomnieces Daigas Holmas starpniecību aģentūrai LETA sacīja, ka gadījumā, ja šī informācija oficiāli apstiprināsies, no VP vadības tiks pieprasīta aktīva rīcība. "Jānotiek izmeklēšanai, jānoskaidro un jāsoda atbildīgie, izvērtējot arī tiešo priekšnieku atbildību," sacīja Kozlovskis.

"Notikums, kad policists izdara noziedzīgu nodarījumu, vienmēr iegūst ļoti plašu rezonansi sabiedrībā. Tas nodara ievērojamu kaitējumu iekšlietu sistēmai kopumā un grauj policijas darba prestižu. Tas ir spļāviens sejā visiem tiem iekšlietu sistēmas darbiniekiem, kas godprātīgi pilda savus dienesta pienākumus," uzskata ministrs.

Kozlovskis atgādināja, ka pēc sarunām ar KNAB un Drošības policijas vadību, kā arī izvērtējot iespējamos risinājumus ar mērķi uzlabot kontroli pār policijas darbu, pēc viņa iniciatīvas tika izstrādāta un iesniegta saskaņošanai valdībā neatkarīga Iekšējās drošības biroja izveide ministra pārraudzībā. Iekšlietu ministrs uzskata, ka esošā VP Iekšējās drošības biroja darbs nav apmierinošs.

"Birojam būtu ne tikai jāizmeklē lietas pēc notikuša fakta, bet jau preventīvi šādas situācijas jānovērš. VP Iekšējās drošības biroja analītisko darbu un sadarbību ar citām VP struktūrvienībām un tiesībsargājošajām institūcijām ir jāpilnveido. Birojam savlaicīgi jānovērš un jāatklāj likumpārkāpumi VP darbinieku vidū, lai nepieļautu personu, kuras nerespektē likuma normu ievērošanu, atrašanos dienestā," pārliecināts Kozlovskis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!