Foto: LETA

Piespiedu darbs nevar panākt, ka pedofils veiksmīgi iekļaujas sabiedrībā, tāpēc sodu politika attiecībā uz dzimumnoziegumiem būtu jāpārskata, laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" norādījis tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs vērsīsies Saeimas Juridiskajā komisijā ar priekšlikumiem veikt grozījumus Krimināllikumu attiecībā uz seksuālo vardarbību pret bērniem. Piemēram, kā papildus kvalificējošo pazīmi nozieguma smaguma stiprināšanai būtu jānosaka bērnu vecums, ne tikai noziegumu seku pakāpe.

Jansons skaidrojis, ka maziem bērniem nozieguma seku ietekmi nākotnē ir neiespējami noteikts. Tāpat tiesībsargs plāno sniegt priekšlikumu dzimumnozieguma gadījumos pret bērnu, it īpaši pret mazgadīgu, atcelt noilgumu.

Tāpat tiesībsargs "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" uzsvēri, ka "būtiska ir arī sabiedrības iesaistīšana šādu gadījumu atpazīšanā un sabiedrības izglītošanā par tāda veida noziegumiem".

Kā ziņots, internetā arī sākta parakstu vākšana par mazgadīgās meitenes seksuālās izmantošanas lietas Liepājā tiesneses Aivas Daidares un prokurores Ligitas Arājas izvērtēšanu, informēja iniciatīvas autori.

Portālā "lv.ate.gs" akcijā "Nē bērnu seksuālai izmantošanai un to atbalstītājiem!" aicina parakstīties "pret mīksto sodu meitenītes seksuālajiem izmantotājiem un par tiesneses Aivas Daideres un prokurores Ligitas Arājas izvērtēšanu amata atbilstībai vai, ja nekas netiek darīts, - par tieslietu ministra demisiju".

Iniciatīvas autori norāda, ka pirmajā dienā par to parakstījās jau aptuveni 2000 cilvēku, tomēr portālā tiek prasīts ievadīt tikai personas vārdu, kontakttālruni, e-pastu un komentāru, kas ļauj veikt neierobežotu skaitu ierakstu.

Kā ziņots, Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!