Pirmdien Kurzemes apgabaltiesā apjomīgajā krimināllietā par zādzībām, izspiešanu, slepkavību, spridzināšanu, laupīšanu un ķīlnieku sagrābšanu 11 tiesājamajiem piesprieda cietumsodu no četriem līdz 14 gadiem, vienam piemēroja nosacītu sodu.
No 12 tiesājamajām personām šajā krimināllietā tiesa trijiem mainīja drošības līdzekli - parakstu par dzīves vietas nemainīšanu pret apcietinājumu. Viņu vidū bija Igors Vetcels un Vladimirs Laptevs , kuri šodien nebija ieradušies uz tiesas sēdi neattaisnojošu iemeslu dēļ. Policijai jāizsludina abu meklēšana un viņi jāapcietina.

1975.gadā dzimušajam Aleksandram Dureiko, kurš piedalījies visās 10 epizodēs, tiesa piesprieda 14 gadus slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot policijas kontroli uz trīs gadiem.

1974.gadā dzimušajam Valērijam Pudovam tiesa piesprieda 12 gadu cietumsodu slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

Iljam Turam - 10 gadus cietumsodu slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

Savukārt 1975.gadā dzimušajam Dmitrijam Kirejevam, kurš saistīts ar divām epizodēm, tiesa vienīgajam piesprieda nosacītu sodu uz pieciem gadiem.

Vladimiram Laptevam tiesa piemēroja sešus gadus slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot policijas kontroli uz trīs gadiem.

1959.gadā dzimušajam Igoram Vecelam, kurš bijis vairāku epizožu organizators, tiesa piesprieda astoņus gadus reāla cietumsoda slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju un pārbaudes laiku uz trīs gadiem.

Arī 1971.gadā dzimušajam Anatolijam Abramovam tiesa piemēroja astoņu gadus reālu cietumsodu slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot policijas kontroli uz trīs gadiem.

Šajā krimināllietā vienīgai apsūdzētai sievietei, 1971.gadā dzimušajai Jeļenai Litvinovskai, kas bijusi jau iepriekš sodīta, tiesa piesprieda sešus gadus reālu cietumsodu slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot policijas kontroli uz trīs gadiem.

1964.gadā dzimušajam Viktoram Mironovam tiesa piemēroja četrus gadus slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot pārbaudes laiku uz trīs gadiem.

1975.gadā dzimušajam Mihailam Višņevskim piespriesti seši gadi slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot policijas kontroli uz trīs gadiem.

1976.gadā dzimušajam Jurijam Lukašenokam tiesa piemēroja astoņus gadus un trīs mēnešus slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot policijas kontroli uz trīs gadiem.

Savukārt 1960.gadā dzimušajam Artūram Onzulam tiesa piesprieda četrus gadus slēgta tipa cietumā ar mantas konfiskāciju, nosakot policijas kontroli uz trīs gadiem. Pierādījumu trūkuma dēļ tiesa viņu attaisnoja epizodē par slepkavību.

Onzuls tika apsūdzēts slepkavības izdarīšanā ar nodomu. Apsūdzības rakstā minēts, ka 1994.gada 15.februāra vakarā Onzuls Rīgā, kafejnīcā "Silar International" Brīvības ielā 134 naidīgu attiecību iespaidā nogalināja Igoru Ivanovu, raidot pret savu upuri šaujamieroci ar ne mazāk kā divām patronām.

Prokurors Ivars Vildavs žurnālistiem sacīja, ka pārsūdzēs tiesas spriedumu, jo uzskata, ka Onzula vaina epizodē par slepkavību ir pierādīta. Vienlaikus viņš atzina, ka savulaik pirmstiesas izmeklēšanas laikā krimināllietā pazuduši materiāli, kas nepārprotami apstiprinātu Onzula vainu šajā epizodē.

Tiesas spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā 10 dienu laikā.

Jau ziņots, ka prokurors Vildavs tiesājamajiem atkarībā no nozieguma smaguma pakāpes pieprasījis brīvības atņemšanu no 6 līdz 15 gadiem.

Kopumā grupējumam inkriminētas desmit uzņēmēju nolaupīšanas, ķīlnieku sagrābšanas un izspiešanas epizodes. Tās risinājušās no 1997. līdz 2000.gadam. Par četrām epizodēm apsūdzība bija uzrādīta arī kriminālajā pasaulē pazīstamajam Paatam Bakuradzem, kurš pagājušā gada sākumā tika atrasts noslepkavots.

Krimināllietu skatīja Kurzemes apgabaltiesas Ventspils sesijas tiesnesis Grūbe. Liepājā to skatīja tādēļ, ka ir liels tiesājamo skaits, turklāt vairākas personas atrodas apcietinājumā Liepājas cietumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!