Ceturtdien pēcpusdienā triju jauniešu apvienību pie ASV vēstniecības Rīgā rīkotais pikets aizsākās ar divām provokācijām, ko piketa rīkotāji sadarbībā ar policiju likvidēja. Aizturēti vairāki nacionālboļševiki.
Apvienība "Visu Latvijai!", Jaunatnes sociāldemokrātiskā savienība un "Klubs 415" ceturtdien protestēja pret ASV militārajiem plāniem Irākā, kā arī Valsts prezidentes un ārlietu ministres izteikto atbalstu ASV.

BNS notikuma vietā novēroja, ka vispirms jaunieši lūdza likumsargu palīdzību, lai tie aizraida no piketa vietas vairākus cilvēkus, kuri piketētāju pulciņam piebiedrojās, nesot rokās karogu ar kāškrustu un plakātus ar masoņu idejas propagandējošiem saukļiem.

Pārdesmit minūtes vēlāk ar piketētājiem asu diskusiju uzsāka vairāki nacionālboļševiki. Viņus policija aizturēja un iesēdināja trafarētā policijas automašīnā.

Piketā bez tā rīkotājorganizāciju pārstāvjiem piedalījās arī aptuveni desmit Latvijas Nacionālās frontes biedri ar organizācijas līderi Aivaru Gardu priekšgalā, aptuveni divdesmit Vides aizsardzības kluba (VAK) aktīvisti, tostarp kluba priekšsēdis Arvīds Ulme, kā arī vairāki neformāli tērpti jaunieši ar panku frizūrām un alus pudelēm rokās.

"Visu Latvijai!" vadītājs Raivis Dzintars un Jaunatnes sociāldemokrātiskās savienības prezidents Ansis Dobelis BNS pauda nožēlu, ka pikets nav guvis cerēto atbalstu visu tā rīkotāju vadīto organizāciju vidū un no cerētajiem 150 cilvēkiem piketā piedalās aptuveni 100. Neaktīvākie izrādījās "Kluba 415" biedri - piketā piedalījās tikai divi šīs organizācijas biedri, tostarp tās vadītājs Guntis Diļevs.

Dzintars un Dobelis pavēstīja, ka viņu plānos neietilpst vēršanās tikai pret ASV militārajiem plāniem Irākā, bet gan pret militāro intervenci vispār. "ASV gadījums, protams, ir īpašs.. Ja viņi izlems iebrukt Irākā bez ANO Drošības padomes sankcijas, tas būs precedents citām valstīm rīkoties tāpat un tādā gadījumā pasaule vairs nebūs apturama," teica Dobelis.

Dzintars pavēstīja, ka nākamā jauniešu kopīgi organizētā akcija varētu būt pret Krievijas militāro intervenci Čečenijā vērsts lāpu gājiens no ASV vēstniecības līdz Krievijas vēstniecībai. Viņš atzina, ka konkrēts šīs akcijas norises datums vēl nav zināms.

Savukārt Garda BNS pavēstīja, ka viņa vadīto organizāciju piedalīties piketā aicinājis Diļevs un Garda ieradies ar vairākiem tuvākajiem līdzgaitniekiem. "Tas taču nav aizliegts piedalīties piketā bez saskaņošanas ar rīkotājiem", pauda Nacionālās frontes priekšsēdis. "Viņi paši izziņoja, ka aicina piedalīties citus, un mēs arī atnācām," deklarēja Garda.

VAK aktīvisti, kurus piketētāju vidū varēja atpazīt pēc zaļbaltzaļā karoga, neilgi pēc piketa sākuma devās pie ASV vēstniecības vārtiem, lai nodotu ASV vēstniekam adresētu protesta vēstuli šīs valsts plānotajai militārajai intervencei Irākā. "Taču viņi vēstuli nepieņēma, jo tajā varot būt pulverītis," BNS teica VAK karognesējs.

Piketa laikā jauniešu rokās bija redzami plakāti ar uzrakstiem "Kad atbruņosies ASV?", "Remember Vietnam" (Atcerieties Vjetnamu), bet Nacionālās frontes aktīvistu rokās esošais plakāts vēstīja "Nafta nav cilvēku dzīvību vērta". Pie ASV vēstniecības un skvērā piketētāju tuvumā bija redzami pārdesmit Valsts un pašvaldības policistu.

Jau vēstīts, ka ASV paudušas gatavību atbruņot Irāku ar spēku. Atbalstu ASV nostājai paudušās vairākas pasaules valstis, tajā skaitā vairākas Eiropas Savienības valstis un tā sauktais Viļņas desmitnieks, kurā ietilpst arī Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!