Foto: Shutterstock

Valsts policija (VP) šonedēļ aizturēja divus Rīgas iedzīvotājus aizdomās par nelikumīgu televīzijas pakalpojumu sniegšanu vairāk nekā 200 mājsaimniecībām Rīgā un Pierīgā, portālu "Delfi" informēja VP.

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas identificēja personu grupu, kura privāti nodrošināja nelegālu pieeju televīzijas programmām saviem klientiem Rīgas un Pierīgas teritorijā.

Izmeklēšanas laikā, noskaidrots, ka nelegālās televīzijas saturs izplatīts izmantojot tehnoloģisko risinājumu – "CardSharing".

Minētais risinājums tika nodrošināts ar satelīta šķīvja, interneta pieslēguma un speciāli konfigurēta uztvērēja palīdzību, lai saņemtu un dekodētu ārzemju servera sūtītu signālu, tādējādi klientiem nelikumīgi nodrošinot pieeju televīzijas saturam. Pārsvarā šādā veidā tika izplatīts sabiedrībā populārs ārzemju audiovizuālā satura komplekts, kurā iekļauti arī Latvijā integrēti televīzijas kanāli.

Aizdomās par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, šī gada 29. janvārī tika aizturēti 1962. un 1967. gadā dzimuši Rīgas iedzīvotāji, kuri iepriekš nav krimināli sodīti. Līdz ar personu aizturēšanu, pārtrauktas arī personu veiktās noziedzīgās darbības – Latvijas teritorijā tika apturēta ārzemēs izvietotā servera izplatītā interneta plūsmas apraide, kā rezultātā nelegālajam televīzijas saturam liegta pieeja vairāk nekā 200 mājsaimniecībām.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka par uzlauztajiem televīzijas kodiem ārzemju serverī, nelegālās televīzijas izplatītāji par vienu lietotāju mēnesī maksāja vienu eiro, bet gala cena nelegālās televīzijas lietotājam vidēji bija desmit eiro mēnesī, līdz ar to noziedznieku peļņa sastādīja līdz pat 900%.

Tāpat tika noskaidrots, ka viens no aizdomās turētajiem grupas dalībniekiem ar nelegālās televīzijas izplatīšanu Latvijas teritorijā nodarbojās vairāk nekā piecus gadus. Nelikumīgā pakalpojuma sniedzēji ir veikuši ne vien autortiesību un blakustiesību pārkāpumu, bet arī veicinājuši ēnu ekonomiku.

Policija uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 148. panta otrās daļas par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Likums par šādu noziegumu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Cīņa ar kibernoziegumiem un nelegālās televīzijas apkarošana ir viena no jau iepriekš nospraustajām VP prioritātēm, kurai arī turpmāk tiks pievērsta pastiprināta uzmanība. VP veic interneta segmenta monitoringu ar mērķi identificēt resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences, retranslē audio-vizuālo saturu.

Tāpat VP cieši sadarbojas ar biedrību "Par legālu saturu", lai veicinātu tādu noziegumu atklāšanu, izmeklēšanu un novēršanu, kas saistīti ar nelegālās televīzijas izplatību Latvijā.

Likumsargi vērš uzmanību, ka visi iedzīvotāji, kuriem radušās šaubas par viņu televīzijas apraides operatoru, var pārliecināties par attiecīgās licences esamību pakalpojuma sniedzējam NEPLP mājas lapā www.neplpadome.lv un, gadījumā, ja tiek konstatēta negodprātīgu televīzijas apraides operatora rīcība vai, ka attiecīgajam pakalpojuma sniedzējam nav tiesību retranslēt saturu, iedzīvotāji aicināti par to ziņot Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļai, rakstot e-pastu: cyber@vp.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!