Foto: Valsts policija

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar VP pretterorisma vienību "Omega", VP Speciālo uzdevumu bataljonu un Latvijas Bankas pārstāvjiem, aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju aptuveni 290 tūkstošu eiro apmērā aizturējusi organizētu personu grupu, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Kopumā aizturētas desmit personas, tajā skaitā arī organizētas grupas līderi. Divām personām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Veicot kriminālprocesuālās darbības iepriekš uzsāktā kriminālprocesā, VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki jūnijā Rīgā un Rīgas reģionā veica 17 kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un transportlīdzekļos. Kratīšanās tika atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi, tajā skaitā mobilie telefoni, datori, dažādi datu nesēji un serveri, ārvalstu uzņēmumu dokumenti un banku kalkulatori, dārglietas un dārgmetāla izstrādājumi lielā daudzumā, kā arī 100 000 eiro skaidras naudas.

Tāpat ar Latvijas Bankas pārstāvju atbalstu kratīšanas tika veiktas arī divos Rīgas valūtas maiņas punktos. Jāpiebilst, ka valūtas maiņas punkti, atbilstoši "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumam", ir Latvijas Bankas pārraudzībā esoši subjekti. Ir aizdomas, ka iepriekšminēto punktu darbinieki sniedza organizētajai grupai atbalstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā.

Aizdomās par noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu ne mazāk kā 295 000 eiro apmērā Valsts policija aizturēja desmit personas. Trīs personas kriminālprocesā tika atzītas par aizdomās turētām, diviem aizdomās turētiem tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Šis organizētais noziedzīgais grupējums, darbojoties Latvijas Republikas teritorijā, ilgstošā laika posmā īstenoja profesionālu naudas atmazgāšanu kā pakalpojumu. Jāuzsver gan, ka šīs personas darbojās kā atsevišķi naudas atmazgāšanas pakalpojumu sniedzēji, un šoreiz tas nav stāsts par bankas darbiniekiem.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka grupējums kontrolēja ne mazāk kā trīsdesmit ārvalstu uzņēmumus, kas reģistrēti uz trešo personu vārdiem, šo uzņēmumu banku kontus, kas atvēri Eiropas Savienības un citu trešo valstu bankās un maksājumu iestādēs. Slēpjot noziedzīgi iegūto līdzekļu izcelsmi, piederību un kustību, kā arī mainot to atrašanas vietu, organizēta grupa sniedza noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pakalpojumus ārzemju uzņēmējiem, kā arī Latvijas Republikas fiziskām un juridiskām personām.

Šo organizēto grupu var uzskatīt par vienu no pēdējo gadu ietekmīgākajiem grupējumiem, kas nodarbojies ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, atzīmēja policijā.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ja tā izdarīta lielā apmērā vai organizētā grupā. Par šādu noziedzīgu nodarījumu paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!