Foto: DELFI
Valsts policija nolēmusi, ka nav nepieciešams paturēt apcietinājumā Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Ilmāru Poikānu, kurš, slēpdamies aiz virtuālās personas Neo vārda, ieguva un pēc tam publiskoja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datus, informē Valsts policijas preses pārstāve Ieva Rekšņa.

Policija norāda, ka pirmdien Ekonomikas policija veica vairākas sankcionētas kratīšanas, kuru rezultātā atsavināti vairāki priekšmeti un dokumenti. Vienlaikus tika aizturēta "persona Ilmārs P.", kura, iespējams, masveidā neatļauti lejupielādējusi, apstrādājusi un publicējusi datus no VID EDS.

Policija informē, ka sankcionēta kratīšana veikta arī raidījuma "De Facto" žurnālistes [Ilzes Naglas] dzīvesvietā ar mērķi atrast un atsavināt datu nesējus un citus dokumentus, kas "varēja saturēt informāciju par neatļauti iegūtiem un apstrādātiem datiem par nodokļu maksātājiem".

Policija atkārtoti uzsver, ka šīs kratīšanas mērķis nebija atklāt žurnālistes informācijas avotu, jo šī avota personība pēc krimināllietā esošām ziņām bija noskaidrota jau iepriekš un kratīšanas brīdī aizdomās turētā persona bija aizturēta.

Visas izmeklēšanas darbības veiktas saskaņā ar Kriminālprocesa likuma prasībām, un izmeklēšanas tiesnesis, pārbaudot kratīšanu tiesiskumu un pamatotību, atzinis tās par likumīgām un pieļaujamām, norāda policija.

Izmeklēšanā policija ieguvusi apstiprinājumu ziņām par to, ka Poikāns laikā no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada februārim veica nesankcionētu EDS datu bāzē saglabāto dokumentu XML datņu ar nodokļu maksātāju datiem lejupielādi un automatizētu apstrādi ar speciālās programmas palīdzību, kā rezultātā trešo personu rīcībā nonāca VID valsts informācijas sistēmas datu bāzes saturs, pārkāpjot Valsts informācijas sistēmas likuma un Fizisko personu datu aizsardzības likuma normas. Vēlāk neatļauti iegūtas ziņas Poikāns publicēja ārvalsts interneta resursos.

Aizturētais savu vainu inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā atzinis pilnībā, tādējādi veicinot izmeklēšanu, norāda policija.

Izvērtējot Poikāna attieksmi pret izdarīto un viņa pozitīvo raksturojumu, viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā un aizliegums izbraukt no valsts, jo izmeklēšanas laikā tika novērsti riski, ka neatļauti lejupielādētie dati varētu nonākt trešo personu rīcībā, kā arī pastāv pārliecība, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa.

Valsts policija aicina "esošo situāciju vērtēt adekvāti", ņemot vērā Poikāna "attieksmi pret nodarīto un viņa rīcības motivāciju, kas nebija saistīta ar mantkārību vai kaitējuma nodarīšanu fizisko personu interesēm".

Jau vēstīts, ka policija otrdien VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Ilmāru Poikānu. Ceturtdien viņš atzinis, ka ir Neo un ieguvis datus no VID EDS.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!