Foto: DELFI
Valsts policija trešdienas vakarā atbrīvojusi "Latvijas Krājbankas" bijušo valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu.

Valsts policijas pārstāve Lita Juberte teica, ka sieviete atzīta par aizdomās turēto kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma panta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu.

Sievietei piemēroti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties pārējiem bankas valdes locekļiem, kā arī uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā. Šādi drošības līdzekļi piemēroti arī bankas valdes bijušiem locekļiem Mārtiņam Zalānam un Dzintaram Pelcbergam pēc tam, kad tiesa viņiem atteica piemērot apcietinājumu.

Juberte arī sacīja, ka policija nekomentēs, vai pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesā trešdienas Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu, ar kuru atteikts piemērot apcietinājumu šonedēļ aizturētajiem bankas valdes bijušiem locekļiem Zalānam un Pelcbergam.

Citu informāciju policija pagaidām nesniedz.

Jau ziņots, ka pēc tam, kad tiesa atteica piemērot apcietinājumu Zalānam un Pelcbergam, Valsts policija trešdienas vakarā viņiem noteikusi aizliegumu izbraukt no valsts un tuvoties pārējiem bankas valdes locekļiem.

Zalānam un Pelcbergam kā drošības līdzeklis piemērota arī uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā.

Abi atzīti par aizdomās turētajiem pēc Krimināllikuma panta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu.

Vēstīts arī, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra. Savukārt Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku" un aizturējusi bijušo valdes priekšsēdētāju Ivaru Priedīti un bankas valdes locekļus ‒ Zalānu, Pelcbergu un Ovčiņņikovu. Priedītim kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, taču viņš atrodas ārstniecības iestādē un viņu apsargā likumsargi.

Pašlaik kriminālprocess ir sākts par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un ļaunprātīgu izmantošanu. Pagaidām tajā aizdomās turamie ir četri – bijušais "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Priedītis, bijušais bankas padomes loceklis Vladimirs Antonovs, Zalāns un Pelcbergs.

Policija ir veikusi vairākas kratīšanas un izmeklēšanas darbības, kuru laikā atsavināti dažādi informācijas nesēji un dokumenti.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Antonovam, bet 25% ‒ Raimondam Baranauskam, kurš bija "Snoras" valdes priekšsēdētājs. Arī Lietuvas ģenerālprokuratūra pēc informācijas saņemšanas no Lietuvas centrālās bankas par situāciju bankā "Snoras" 14.novembrī ierosinājusi krimināllietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!