Foto: LETA

Valsts policija (VP) ir atklājusi pirms četriem gadiem notikušo maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavību, kā arī otrdien aizturētas vairākas iesaistītās personas, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Policijā stāsta, ka noskaidrota gan noziegumā faktiski visu iesaistīto personu ķēde, sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam, gan otrdien rūpīgi plānotas operācijas laikā aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs.

VP šobrīd atturas komentēt konkrētu personu skaitu, dzimšanas gadus un lomu sadalījumu noziegumā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins norādījis, ka šī ir viena no VP vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām, kas guva arī plašu rezonansi sabiedrībā un nemitīgu interesi par policijas darba progresu.

"Jāteic, ka izmeklēt šāda līmeņa lietas ar tik intensīvu publisko interesi nav vienkāršs uzdevums un nereti policija arī atteica sniegt plašāku ieskatu par paveikto, lai netraucētu tās virzībai. Bet nu izmeklēšana ir tajā stadijā, kad varam droši teikt – tā vainagojusies panākumiem. Esam noskaidrojuši gandrīz visu noziegumā iesaistīto personu ķēdi, sākot no slepkavības pasūtītāja, organizētāja līdz izpildītājam un šodien, 24. maijā, Valsts policija rūpīgi plānotas operācijas laikā veikusi aizturēšanas," citēts Jašins.

Šobrīd lieta pārkvalificēta pēc Krimināllikuma 118. panta piektās daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziedzīgu nodarījumu personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no piecpadsmit līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Patlaban, kad izmeklēšana nonākusi jau nākamajā posmā un ir aizturētas personas, turpinās kriminālprocesuālās darbības, tāpēc VP vēl nevar sniegt nekādu detalizētāku informāciju nedz par izmeklēšanas gaitu, nedz veiktajām aizturēšanām un citām izmeklēšanas niansēm.

Savukārt VP priekšnieks Armands Ruks uzsvēris, ka izmeklēšanā ir gūta skaidra aina par nozieguma izdarīšanas apstākļiem un iesaistītajām personām. "Vienlaikus aicinām vēl arī tās personas, kuras šīs lietas izmeklēšanas saistībā nav sniegušas visu tām zināmo informāciju, vai personas, kuras var vēl ko liecināt, pieteikties pašām labprātīgi un sadarboties ar policiju. Negaidiet šajā lietā, kad kriminālpolicija pieklauvēs pie jūsu durvīm. Valsts policija garantē anonimitāti," citēts Ruks.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Bunkus tika nošauts 2018. gada 30. maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Viena no galvenajām policijas versijām ir, ka slepkavība saistīta ar upura profesionālo darbību un iepriekš tā rūpīgi izplānota. Intervijās policijas tā laika priekšnieks Ints Ķuzis arī pauda, ka nevar noliegt – slepkavība tikusi izplānota tā ir saistīta ar organizēto noziedzību.

Slepkavība tika pastrādāta ar automātisko šaujamieroci, un jau no paša sākuma likumsargi pieļāva, ka uzbrucēji bijuši vismaz divi.

Raidījums "Nekā Personīga" iepriekš ziņoja, ka Mārtiņš Bunkus trīs mēnešus pirms traģiskā notikuma ieguldījis lielus līdzekļus un centies izmantot ASV diplomātu un lobiju ietekmi, lai par "ABLV Bank" likvidatoru izraudzītos tieši viņu. Viņš devies uz ASV, kur notikušas tikšanās ar ASV diplomātiem un lobistiem, ieguldīti ievērojami finanšu resursi, un bijusi pat izveidota starptautiska likvidatoru komanda.

16 gadu ilgajā advokāta praksē Bunkum bijusi pieredze arī 70 maksātnespējas lietās, no kurām zināmākā ir "Trasta komercbankas" likvidācija, vēstīja raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!