Foto: F64
Policijai izdevies noskaidrot, kas izpildījis un pasūtījis 2009.gadā Jūrmalā notikušo uzņēmēja Vjačeslava Stūraina slepkavību, portālu "Delfi" informēja policijas pārstāve Sintija Virse. Slepkava par kāda cita nozieguma pastrādāšanu sēž cietumā Krievijā, bet pasūtītājs izsludināt starptautiskajā meklēšanā.

Policija atgādina, ka 2009.gada 16.aprīlī Jūrmalā, Jomas ielā, pretī Valsts ieņēmumu dienesta ēkai, uz gājēju pārējas savā automašīnā "Porsche Cayenne" ar pieciem šāvieniem no automātiskā šaujamieroča "AK – 47" noslepkavots uzņēmējs, Krievijas pilsonis Vjačeslavs Stūrainis. Toreiz noziedznieku raidītās lodes izgāja cauri automašīnas virsbūvei, uzņēmēja ķermenim un trāpīja ēkas sienā un logos un tikai laimīgas sagadīšanās rezultātā necieta citi cilvēki.

Izmeklēšana, kas noritējusi sadarbībā ar Krievijas un Igaunijas tiesībsargājošo iestāžu līdzdalību, ir izdevies noskaidrot slepkavības pasūtītāju un izpildītāju, kuri ir Krievijas pilsoņi, vēsta Virse. Tāpat policija izmeklēšanas laikā pilnībā restaurējusi nozieguma sagatavošanas procesu, kas sākas ārzemēs un tika turpināts un izpildīts Latvijā.


Policija noskaidroja, ka 2009.gada 8.aprīlī nozieguma izpildītājs kopā ar pasūtītāju ir iebraukuši Igaunijā, kur, izmantojot sludinājumu portālu, internetā iegādājušies automašīnu "Mazda 323" ar Igaunijas valsts numura zīmēm un ar šo automašīnu atbraukuši uz Latviju. Līdzi tika atvests iepriekš sagatavots un pārtaisīts "AK-47" tipa automāts, kas 1990.gadā bruņota uzbrukuma laikā nolaupīts Armēnijā kādam milicijas darbiniekam.

Latvijā vīrieši ietonēja automašīnas aizmugurējos stiklus, vairākas dienas novēroja upura dzīvesvietu un pārvietošanās maršrutu, noskaidroja, ka uzņēmējs katru dienu vienā laikā dodas uz sporta zāli Lielupē.

Policija vēsta, ka slepkavība tika izpildīta ātri, profesionāli un aukstasinīgi. Izpildītājs raidīja piecus mērķtiecīgus šāvienus no garām braucošās automašīnas un aizbrauca no notikuma vietas. Automašīna tika pamesta Jūrmalā, nomaļā vietā, kādas ielas strupceļā, un pēc septiņām stundām vīrieši šķērsoja Igaunijas – Krievijas robežu.

Izmeklēšanā veiktas vairāk nekā 30 ekspertīzes un izpētīti vairāk nekā 50 objekti, kas palīdzējis atklāt noziegumu.

Savācot nepieciešamos pierādījumus, pieņemts lēmums par Krievijas pilsoņu atzīšanu par aizdomās turētajiem, un viņi tika izsludināti meklēšanā, lai viņus apcietinātu.

Policija noskaidroja, ka šobrīd slepkavības izpildītājs izcieš sodu, atrodoties brīvības atņemšanas vietās Krievijā par citu pastrādātu noziegumu, savukārt slepkavības pasūtītājs atrodas starptautiskajā meklēšanā.

Par izdarīto noziegumu aizdomās turētām personām draud sods ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

26.jūnijā policija kriminālprocesu ir nosūtījuši kriminālvajāšanas uzsākšanai Organizētas noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!