Foto: Publicitātes attēli
Ekonomikas policija ir aizturējusi iespējamo vainīgo personu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu publiskošanas lietā.

Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins trešdien žurnālistiem apstiprināja, ka policija aizturējusi iespējamo vainīgo personu EDS datu noplūdes lietā.

Ekonomikas policijas priekšnieks Gatis Gudermanis portālam "Delfi" nedz apstiprināja, nedz noliedza, ka ir aizturēts Neo.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Ilzes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Līdz šim publiskajā telpā izskanējušas ziņas, ka Neo atrodas ārvalstīs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus. Valsts policijas pārstāve Ieva Rekšņa portālam "Delfi" apstiprināja, ka šāda kratīšana ir notikusi.

Jau ziņots, ka februārī kļuva zināms par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS – noplūda aptuveni 7,5 mijoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem, un virtuālā persona Neo, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Tāpat ierosināts arī kriminālprocess, ko izmeklē policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!