Foto: LETA

Valsts policija narkotiku apkarošanā kopš 2019.gada sekmīgi izmanto notekūdeņu monitoringu, norādīja Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2.nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš.

Radziņš skaidroja, ka laboratorijas izmeklējumus policijas vajadzībām apkopo Beļģijā izvietotais Eiropas narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs.

Vienlaikus šis monitorings ir ļoti svarīgs Latvijas veselības nozarei, jo tā atbild Latvijā par narkomānu ārstēšanu un par viņu atkarību samazināšanu.

Šāds monitorings ļauj policijai apstiprināt vai, tieši otrādi, noliegt likumsargu viedokļus, prognozes un tendences par narkotiku nelegālu apriti. "Piemēram, brīvdienās šajos notekūdeņos vairāk parādās amfetamīnu grupas vielas, kokaīns un MDMA tabletes," piebilda Radziņš.

Citu valstu pieredze liecina, ka, pateicoties notekūdeņu monitoringam, policijai izdodas veiksmīgi likvidēt narkotiku ražošanas laboratorijas. Saskaņā ar Eiropas valstu pieredzi ļoti izteikti ir tas, ka no sākuma viela parādās notekūdeņos un tikai pēc tam tiek konstatēta policijas veiktajās kratīšanās. "Paiet kaut kāds laiks, kamēr viela sāk cirkulēt tirgū, lai gan patiesībā cilvēki jau viņu lieto," piebilda Radziņš.

Vienlaikus Radziņš gan neslēpa, ka monitorings "precīzi līdz dzīvoklim" datus neuzrāda, bet ļauj saprast kopējās tendences tirgū un sarkanos brīdinājuma signālus.

"Šim monitoringam arī nav tāda uzdevuma, bet tas dod stratēģisko informāciju, kuru var izmantot turpmāko darbu plānošanā un rīcības modeļu izstrādē," norādīja Radziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!