Policija kādas akciju sabiedrības teritorijā Rīgā piektdien atklāja nelegālu tabakas izstrādājumu ražotni, kurā konfiscētas vairāk nekā 20 tonnas kontrabandas tabakas un vairāk nekā 20 tonnas cigarešu iepakojuma materiālu.
Policija atklājusi shēmu, pēc kuras no tranzītam paredzētās tabakas un iepakojuma materiāliem Latvijā nelegāli ražotas cigaretes, informēja Valsts policijas preses centrā.

Ekonomikas policijas birojs (EPB) aizturēja kravas automašīnu "Mercedes Benz" ar 17 tonnu tabakas kravu, kurai tranzītā bija jāšķērso Latvijas teritorija. Pavaddokumentos norādīts, ka tabaka ievesta no Vācijas un tai būtu jānonāk kādā uzņēmumā Krievijā. Tomēr tabaka izkrauta kādas akciju sabiedrības noliktavu teritorijā Rīgā, bet Latvijas teritoriju automašīna gatavojusies atstāt jau bez kravas. Kravas muitas vērtība kopā ar nodokļiem ir vairāk nekā 130 tūkstoši latu.

EPB aizturēja arī automašīnu DAF, kurā atradās iepakojums 2 750 800 cigaretēm un 104 folija ruļļi cigarešu fasēšanai. Pēc pavaddokumentiem, krava bija tranzītā jānogādā no Lietuvas Krievijā, taču arī šī krava tikusi nogādāta turpat kur tabaka - uzņēmuma teritorijā.

Izmeklēšanā policija konstatēja, ka ievestā tabaka no noliktavām ar mikroautobusu tiek nogādāta uz kādu firmu Rīgā, kura nodarbojas ar tabakas izstrādājumu ražošanu. Firmas darbinieki no nesen ievestās tabakas astoņas kastes jau bija paguvuši nogādāt uzņēmumā, kur bez tabakas atradās arī daudz iepakojuma sagatavju cigaretēm "Superkings". Ļoti iespējams, ka no šīs pašas tabakas ražotas arī citu nosaukumu cigaretes, vēsta policijas preses dienests.

Policija atklājusi shēmu, pēc kuras Latvijā no tranzītam paredzētas, Latvijā nelikumīgi atstātas tabakas un iepakojuma materiāliem ražotas cigaretes. Gatavā produkcija, pēc pirmatnējās informācijas, tika izplatīta Latvijā, taču ļoti iespējams, ka daļu tās izveda arī ārpus Latvijas, informē preses centrs.

Pārbaudot noliktavu, pie kuras notika izkraušana, kā arī nelegālo tabakas izstrādājumu ražotni, policisti atklāja vēl vairākas tonnas kontrabandas tabakas un 20 tonnas iepakojuma materiālu.

Konfiscēti arī 1562 kilogrami filtru, ko var izmantot 521 000 cigarešu paciņu izgatavošanai.

Tā kā vienas cigarešu paciņas jeb 20 cigarešu izgatavošanai, kuru vidējā tirgus vērtība ir aptuveni 50 santīmu, nepieciešams 14 grami tabakas, 3 grami filtra un 0,8 grami papīra, no konfiscētā tabakas un papīra daudzuma iespējams izgatavot vairāk nekā sešus miljonus paciņu cigarešu, vēsta policija.

Ierosināta krimināllieta par kontrabandu lielā apjomā, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Uz aizdomu pamata par šī nozieguma izdarīšanu aizturēti trīs 1960., 1968. un 1950.gadā dzimuši vīrieši.

Policija turpina izmeklēšanu, lai noskaidrotu visus nelegālajā cigarešu ražošanā iesaistītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!