Foto: DELFI

Izmeklēšana kriminālprocesā, kas skar pilsētas domei daļēji piederošās SIA "Jelgavas tirgus" pamatkapitāla palielināšanu, būs ilga, aģentūrai LETA lēsa Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Arlita Dolgā.

Kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIX nodaļas – noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā – sākts maija vidū, un izmeklēšana notiek prokurora uzraudzībā. Plašāku informāciju pat iesaistītajām personām policija nesniedz.

Dolgā atzina, ka darbs ir komplicēts, apkopojams liels daudzums informācijas, līdz ar to izmeklēšana nebūs ātra.

Zemesgrāmatas dati liecina, ka uz "Jelgavas tirgus" īpašumu 6423 kvadrātmetru platībā nostiprināta hipotēka par labu SIA "Kulk". Uz zemesgabala Uzvaras ielā 56 Jelgavā atrodas divi tirgus paviljoni, veikals, kafejnīca un darbnīca. Hipotēka gandrīz 164 780 eiro apmērā reģistrēta, pamatojoties uz 2017. gada 16. oktobra pirkuma līgumu.

Domē aģentūrai LETA skaidroja, ka piekrist "Kulk" izteiktajam piedāvājumam un atsavināt zemesgabalu nolemts, "lai uzlabotu "Jelgavas tirgus" finansiālo stāvokli un nodrošinātu kapitālsabiedrības turpmāko darbību bez parādiem līdz pārcelšanās laikam uz jauno tirgus atrašanās vietu".

"Kulk" esot ilggadējais domes partneris, turklāt dome un uzņēmums ir līdzīpašnieki SIA "Jelgavas komunālie pakalpojumi". "Firmas.lv" dati liecina, ka uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Eva Melbārde, kura to pēdējā aptuveni gada laikā pārņēmusi no Gunāra Bumbuļa. Uzņēmums pērn strādājis ar 8,3 milonu eiro apgrozījumu un nepilnu 0,8 miljonu eiro peļņu.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) pieprasīja paskaidrojumus Jelgavas domes priekšsēdētājam Andrim Rāviņam (ZZS) par iespējamu domei un priekšsēdētājam noteikto pienākumu nepildīšanu saistībā ar pašvaldībai daļēji piederošā "Jelgavas tirgus" pārvaldību, aģentūru LETA informēja Pūces pārstāve Agnese Vārpiņa.

Pēc viņas teiktā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir saņēmusi informāciju par iespējamiem Jelgavas pilsētas domes un mēra pārkāpumiem saistībā ar "Jelgavas tirgus" pārvaldību. Proti, ministrijas rīcībā nonākusī informācija liecina, ka dome, iespējams, ir pieņēmusi lēmumus pretēji pašvaldības interesēm.

Ministrijas saņemtajā informācijā ir norādīts, ka 2016. gada 26. maijā Jelgavas pilsētas dome nolēma bez jebkādas publiskas nomas tiesību izsoles rīkošanas uz 30 gadiem iznomāt pašvaldības uzņēmumam "Jelgavas tirgus" divus pašvaldības īpašumā esošus nekustamos īpašumus Sporta ielā 2b un Zemgales prospektā 19a, kur bija iecerēts attīstīt tirgu.

Pēc VARAM paustā, "Jelgavas tirgus" ilgstoši cieta finanšu zaudējumus un 2016. gada 28. jūlijā Jelgavas pilsētas dome nolēma tā pamatkapitāla palielināšanai piesaistīt SIA "ERA2K TT". Tas ticis darīts ar mērķi izbūvēt pārtikas un nepārtikas tirgu līdz šī gada 6. septembrim.

Saskaņā ar ministrijai sniegto informāciju, "ERA2K TT" šajā projektā bija jāiegulda 800 000 eiro, kaut firma nesen bija dibināta un tās pamatkapitāls bija 3000 eiro. Ieguldot pamatkapitālā līdzekļus, uzņēmums ieguva "Jelgavas tirgus" kontrolpaketi 51,57% apmērā un Jelgavas pilsētas pašvaldība zaudēja kontroli pār uzņēmumu.

Vēlāk, 2017. gadā, "Jelgavas tirgus", kurā pašvaldībai vairs nepiederēja kontrolpakete, par nesamērīgi zemu cenu pārdevis īpašumus Jelgavā, pieļāva ministrija. Savukārt šī gada 27. jūlijā Jelgavas pilsētas dome pieņēma lēmumu pagarināt jaunā tirgus būvniecības termiņu uz trim gadiem, bez ekonomiska pamatojuma, iespējams, nodarot pašvaldībai būtiskus zaudējumus, pauda VARAM.

Aģentūra LETA oktobrī vēstīja, ka VP izmeklē kriminālprocesu, kas skar Jelgavas pašvaldībai daļēji piederošā "Jelgavas tirgus" pamatkapitāla palielināšanu.

Par Vladimiram Šalajevam piederošā uzņēmumā uzņēmuma "ERA2K TT" spēju nodrošināt nepieciešamās investīcijas izbūvēt jaunu tirgu vairākkārt pauduši bažas domes opozīcijas deputāti, viņi arī uztraukušies, ka dome zaudēs savu ietekmi uzņēmumā.

Savukārt kāda privātpersona vērsusies tiesībsargājošās iestādēs ar iesniegumu pārbaudīt "ERA2K TT" līdzekļu legalitāti, norādot arī uz iespējamo korupciju. Iesniedzēja uzmanību piesaistījis tas, kas "Jelgavas tirgus" pamatkapitāla palielināšana veikta piecos atsevišķos maksājumos, katrā pārskaitot pa 160 000 eiro. Iesniegumā norādīti arī citi argumenti.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), izvērtējot iesniegumu, secinājis, ka tas nesatur ziņas, kas norādītu uz korupciju. Taču, iespējams, noticis noziedzīgs nodarījums, par kuru paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 195 .pantā, proti, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

VP Zemgales reģiona pārvaldē, kur nonācis KNAB pārsūtītais iesniegums, aģentūrai LETA oktobrī atklāja, ka ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIX nodaļas – noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā. Plašāki komentāri netika sniegti, tostarp VP nekomentēja, vai lietā kādai personai piemērots kāds statuss.

Aģentūrai LETA ir zināms, ka saistībā ar kriminālprocesu paskaidrojumus ir sniedzis bijušais tirgus vadītājs Valdis Labanovskis, kurš amatu zaudējis 2018. gadā, par valdes priekšsēdētāju kļūstot Šalajevam.

Kā vēsta LTV raidījums "De facto", policijas uzmanību piesaistījuši darījumi ar investoru un veids, kādā "Jelgavas tirgum" palielināja pamatkapitālu, būtībā privatizējot šo uzņēmumu.

2016. gada 15. jūlijā tikušas reģistrētas divas firmas "ERA2K TT" un "LA Tirgi Jelgava". Tikai četras dienas pēc firmu reģistrēšanas tā brīža "Jelgavas tirgus" direktors Labanovskis vērsies Jelgavas domē ar lūgumu palielināt tirgus pamatkapitālu par 800 000 eiro, kā investoru piesaistot tikko dibināto "ERA2K TT".

Labanovskis skaidrojis, ka tā neesot bijusi viā doma: "Tā bija tikai tāda procedūra, ka man bija jāvēršas pie domes. Bet firma tika piedāvāta no domes vadības." Savukārt Jelgavas domes priekšsēdētājs, "Jelgavas tirgus" 48% kapitāldaļu turētājs Andris Rāviņš (LZS) apgalvojis, ka neatceras tā laika notikumus.

Dome drīz vien par šo priekšlikumu nobalsoja, taču nākamajā dienā tā bija spiesta savu lēmumu labot, svītrojot konkrētā investora vārdu. Tika dots mēnesis laika, lai tomēr varētu pieteikties arī citi gribētāji, un pieteicās ceļu būvnieks "Igate", bet tās piedāvājumu dome izbrāķēja, un līgumu noslēdza ar jau iepriekš noskatīto investoru. Firmai "ERA2K TT" līdz ar to piederēja vairākums līdzšinējā pašvaldības uzņēmumā 51,57%.

"ERA2K TT" vienīgais īpašnieks ir Vladimirs Šalajevs. Spriežot pēc firmas gada pārskata par 2016. un 2017. gadu, "Jelgavas tirgū" ieguldītā nauda aizņemta no uzņēmuma īpašnieka. Šalajevs bijis saistīts ar dažādiem investīciju projektiem Jelgavā, tostarp tādiem kā Jelgavas pilsētas iedzīvotāja karte, Jelgavas lidosta un "Pilsētas pasāža".

Rāviņš Šalajevu raksturojis kā personu, kuru viņš sen pazīst. Viņu ceļi krustojušies dažādos projektos, kurus Šalajevs esot palīdzējis Jelgavai realizēt.

Teju uzreiz investīciju plāna īstenošanai tika izveidota "Jelgavas tirgus" meitaskompānija "Termināla tirgus". Tajā pašvaldības ietekme saruka līdz nepilnai ceturtdaļai. Stacijas, autoostas, tirgus un lielveikala projekta īstenošanai izveidotajai firmai "Termināla tirgum" tika piesaistīts vēl viens investors, kas bija saistīts ar tiem pašiem cilvēkiem, kuri savā kontrolē bija pārņēmuši "Jelgavas tirgu" Šalajevu un Uldi Laizānu.

"Termināla tirgum" nodota apakšnomā domes iznomātā zeme. Turpat aizgājusi arī nauda no pamatkapitāla palielināšanas. Šalajeva firma to ieskaitīja piecos maksājumos ikreiz 160 000, un tūlīt šī nauda aizgājusi tālāk uz jaundibināto meitasfirmu "Termināla tirgus".

Labanovskis atzinis, ka nauda viņam bija jāpārskaita tālāk nekavējoties: "Nedomāju, ka šī nauda tika ieguldīta, lai uzbūvētu tirgu. Šī nauda tika ieguldīta, lai iegūtu kontroli pār esošo uzņēmumu."

Savukārt Rāviņš uzskata, ka domei par "Termināla tirgus" finansēm ir bijis zināms "tik, cik nepieciešams".

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Jelgavas tirgus" pamatkapitāls pašlaik ir 1 551 245 eiro, bet investora "ERA2K TT" pamatkapitāls – 3000 eiro. Savukārt "Termināla tirgus", kas īstenos būvniecības projektu, pamatkapitāls ir 1 700 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!