Foto: LETA

Kopš marta vidus, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatību, Valsts policija (VP) noformējusi gandrīz 4000 administratīvo pārkāpuma protokolus par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu, attālinātā preses konferencē pirmdien žurnālistus informēja VP priekšnieka vietnieks Normunds Krapsis.

Kopumā policija ir veikusi vairāk nekā 100 000 pārbaužu.

Viņš norādīja, ka 80% administratīvo pārkāpumu protokolu ir saistīti ar savstarpējās distances neievērošanu.

Krapsis uzsvēra, ka policijas galvenais mērķis nav sodīt cilvēkus, bet raudzīties, lai noteikumi tiktu ievēroti. Ir bijuši atsevišķi gadījumi, kuros sabiedrības locekļi rupji ignorējuši prasības.

Vidējais piemērotais sods par ierobežojumu neievērošanu ir līdz 40 eiro, bet rupjākos pārkāpuma gadījumos sods bijis pat 400 līdz 500 eiro apmērā, atklāja Krapsis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka vienai personai divreiz piemērots augstākais sods par noteikumu pārkāpumu 2000 eiro apmērā.

Krapsis norādīja, ka policijas uzdevums ir uzraudzīt personas, kas ir ieradušās no ārvalstīm, kā arī pēc Veselības ministrijas prasības, arī uzraudzīt Covid-19 slimniekus un viņu kontaktpersonas.

Tāpat policija pievērš uzmanību arī publiskajām vietām, kur varētu tikt pārkāpta sociālā distancēšanās.

Jautāts, vai policija pārbauda arī noteikumu ievērošanu publiskajās iekštelpās, Krapsis atbildēja, ka policija lielā mērā paļaujas uz to, ka tam seko līdzi un uzmana iestāžu atbildīgās amatpersonas un īpašnieki.

Jau ziņots, ka visā Latvijā saistībā ar Covid-19 izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija. Valdība ceturtdien, 7. maijā, lēmusi pagarināt to līdz 9. jūnijam ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā. Vienlaikus lemts par virknes ierobežojumu mazināšanu laikā no 12. maija.

Ņemot vērā esošo epidemioloģisko situāciju, no 18. marta īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras atgriezušās no ārvalstīm, vairs neizdalot specifisku valstu grupu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!