Foto: LETA

Valsts policija (VP) pabeigusi izmeklēšanu maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā un 24. novembrī tā nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret četriem cilvēkiem – uzņēmējiem Mihailu Uļmanu, Aleksandru Babenko, Arkādiju Judinu un kādu Krievijas pilsoni, portālu "Delfi" informēja policijā.

Izmeklēšanas laikā ir gūta skaidra aina par nozieguma apstākļiem un iesaistītajām personām, tostarp lomu sadali – no pasūtītāja līdz slepkavības organizatoram un izpildītājam, norāda policijā.

Šī gada 24. novembrī policija pabeigusi izmeklēšanu vienā no VP vēsturē apjomīgākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām, kuras šķetināšana un noziegumā iesaistīto personu noskaidrošana prasījusi mazliet vairāk par četriem gadiem aktīva policijas darba, kas, izmeklēšanu noslēdzot, apkopota 121 sējumā.

Izmeklēšanas laikā VP guvusi un nostiprinājusi pierādījumus, kas ļāvuši kriminālprocesā par aizdomās turamiem atzīt četrus cilvēkus– trīs Latvijas un vienu Krievijas pilsoni. Kriminālprocess kvalificēts pēc vairākiem krimināli sodāmiem nodarījumiem, kas personām inkriminēti atbilstoši nodarījumiem:

1974. gadā dzimušajam Krievijas pilsonim– pēc Krimināllikuma 118. panta piektā punkta, 233. panta otrās daļas un 304. panta – par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos organizētā grupā; par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas; par pirmstiesas kriminālprocesā iegūto ziņu izpaušanu bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas līdz šā procesa pabeigšanai, ja to izdarījusi persona, kura ir bijusi brīdināta par attiecīgo ziņu neizpaušanu;

Aleksandram Babenko – pēc Krimināllikuma 20. panta trešās un ceturtās daļas un 118. panta pirmā un piektā punkta – par uzkūdītāju uzskatāma persona, kas pamudinājusi izdarīt noziedzīgu nodarījumu un par atbalstītāju uzskatāma persona, kas apzināti veicinājusi noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, dodot padomus, norādījumus, līdzekļus vai novēršot šķēršļus tā izdarīšanai, kā arī persona, kas iepriekš apsolījusi noslēpt noziedzīga nodarījuma izdarītāju vai līdzdalībnieku, noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rīkus un līdzekļus, noziedzīga nodarījuma pēdas vai noziedzīgā kārtā iegūtos priekšmetus vai arī iepriekš apsolījusi iegādāties vai realizēt šādus priekšmetus; par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos organizētā grupā, sakarā ar to, ka cietušais izpildījis savus profesionālos pienākumus vai piedalījies noziedzīga vai citāda prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā, vai devis liecību tiesā vai pirmstiesas kriminālprocesā;

Mihailam Uļmanam – pēc Krimināllikuma 20. panta trešās daļas un 118. panta pirmā un piektā punkta – par uzkūdītāju uzskatāma persona, kas pamudinājusi citu personu izdarīt noziedzīgu nodarījumu; par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos organizētā grupā, sakarā ar to, ka cietušais izpildījis savus profesionālos pienākumus vai piedalījies noziedzīga vai citāda prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā, vai devis liecību tiesā vai pirmstiesas kriminālprocesā;

1970. gada dzimušajam Arkādijam Judinam – pēc Krimināllikuma 118. panta piektā punkta –par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos organizētā grupā.

Trim aizdomās turētajiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet vienam ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Policija piemin, ka papildus šim kriminālprocesam pieņemts lēmums par vēl divu jaunu kriminālprocesu sākšanu. Vienu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, organizētā grupā, attiecībā pret Arkādiju Judinu un otru par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā attiecībā pret Babenko un Uļmanu.

Izmeklēšana izdalītajos kriminālprocesos šobrīd turpinās.

Tāpat VP uzsver, ka maksātnespējas administratora slepkavības izmeklēšanā būtiska nozīme bija arī starptautiskajai sadarbībai. Tostarp, gan īstenojot informācijas apmaiņu un ieguvi uz izmeklēšanu interesējošiem jautājumiem no vairākām citām valstīm, gan organizējot speciālas starptautiskas izmeklēšanas darba grupas, arī ar Europol atbalstu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Bunkus tika nošauts 2018. gada 30. maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

Jau ziņots, ka minētajā lietā tika aizturēti uzņēmēji Mihails Uļmans, Aleksandrs Babenko un Arkādijs Judins.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka Judins ir pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados dibinātas firmas "A.V.V." līdzīpašnieks. Uzņēmuma prezidents tajā ilgus gadus bijis kādreiz ietekmīgā Ivana Haritonova grupējuma lietā notiesātais Genādijs Vaļagins. Pēc neoficiālām ziņām, Judins pēdējos gados bijis Vaļagina miesassargs un šoferis.

Saistībā ar Bunkus slepkavību vasarā apcietināts arī kāds Krievijas pilsonis.

Valsts policija 24. maijā paziņoja, ka tai izdevies noskaidrot faktiski visu Bunkus slepkavībā iesaistīto personu ķēdi, sākot no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam. Toreiz policijas preses paziņojumā minēts, ka aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs.

16 gadu ilgajā advokāta praksē Bunkum bijusi pieredze arī 70 maksātnespējas lietās, no kurām zināmākā ir "Trasta komercbankas" likvidācija, vēstīja raidījums.

AS "Trasta Komercbanka" administratora palīgs Bunkus bija arī viens no potenciālajiem kandidātiem uz "ABLV Bank" likvidatora amatu.

Tāpat neilgi pēc slepkavības kļuvis zināms, ka Bunkus otrdien, dienu pirms noslepkavošanas atsaucis divas trešdien ieplānotas izsoles, kurās bija paredzēts pārdot kopumā aptuveni 400 000 eiro vērtas prasījuma tiesības pret viņa administrētā maksātnespējīgā SIA "Rego Trade" bijušajiem vadītājiem. Par to liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!