Foto: F64
Neviens no trim vīriešiem, kas aizturēti aizdomās par bērnu seksuālu izmantošanu, savu vainu neatzīst, žurnālistiem ceturtdien pastāstīja kriminālpolicijas pārstāvis Armands Lubarts.

Policija neatklāj, kā šie trīs vīrieši – mācītājs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) apsargs un izbijis cietumnieks – satikušies, norādot vien, ka "viņus saveda liktenis".

Taču policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vīrieši bija pazīstami vismaz piecus gadus. Tāpat izmeklētāji pieļauj, ka pirms iepazīšanās aizdomās turētie līdzīgus noziegumus izdarījuši atsevišķi. Netiek izslēgta arī iespēja, ka grupā darbojušies vēl citi cilvēki.

Raksturojot aizturētos, Lubarts sacīja, ka viens no viņiem ir bijis precējies, taču viņa ģimenē bērnu neesot. Pārējie divi vīrieši ir bez ģimenēm.

Policija neatklāj, cik bērnu cietuši šajos noziegumos, norādot, ka kopējo skaitu noskaidros izmeklēšanā. Taču starp cietušajiem ir gan bērnunamu audzēkņi, gan ielu bērni, gan bērni no nelabvēlīgām ģimenēm, kā arī bērni, kas auguši kārtīgās ģimenēs. Policija arī uzsver, ka vīrieši izmantojuši garīgi slimus bērnus, kuri, iespējams, nemaz neapzinājās, ka pret viņiem vērsts noziegums.

Noziedznieki bērniem gan draudējuši un pielietojuši vardarbību, gan uzpirkuši ar ēdienu, apģērbu un mobilo telefonu sarunu kartēm. Viņi arī sadarbojušies, viens otru informējot par izmantojamajiem bērniem.

Lubarts atzina, ka noziedzīgās grupas atklāšana bijusi liela veiksme, jo parasti gan paši noziedznieki, gan upuri ir visai noslēgti. Cietušie baidās sūdzēties, jo bieži materiāli ir atkarīgi no varmākas. Pirmais atklāšanas posms ir bijušas ziņas no kāda Latvijas bērnunama, kurā radušās aizdomas par bērnu izmantošanu.

Noziegumi izdarīti gandrīz visā Latvijā - Kurzemē, Vidzemē un, iespējams, Latgalē.

Policija aicina atsaukties ikvienu, kuram ir informācija par bērniem, kas varētu būt cietuši no šīs noziedzīgās grupas darbībām. Tāpat policija aicina atsaukties arī baznīcas pārstāvjus, ja viņu rīcībā ir ziņas par aizturētā mācītāja iespējamiem noziegumiem.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka policija aizdomās par pedofiliju aizturējusi luterāņu mācītāju, izbijušu katoļu baznīcas garīdznieku Agri Pāvilu Lēvaldu, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) slimnīcas apsargu un kādu bijušo cietumnieku. Visi trīs pašlaik ir apcietinājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!