Foto: Valsts policija
Pagājušajā nedēļā Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki sadarbībā ar Valsts meža dienesta darbiniekiem Ropažu novadā medību laikā pieķēruši kādu mednieku, kuram par iepriekš izdarītiem likumpārkāpumiem anulētas tiesības glabāt šaujamieročus, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Likumsargi konstatējuši divus vīriešus, kuri devušies medībās, rupji pārkāpjot ieroču aprites un izmantošanas noteikumu prasības. Saistībā ar notikušo policija sākusi kriminālprocesus, bet Valsts meža dienests - administratīvās lietas.

18. martā neilgi pēc pulksten 19:00 Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki kopā ar kolēģiem no Valsts meža dienesta veikuši ieroču aprites nosacījumu ievērošanas kontroles pasākumus. Ropažu novadā pie Tumšupes likumsargi atklājuši, ka divas personas, iespējams, medībās izmanto nelikumīgu ieroci.

Pārbaudot informāciju, dienestu darbinieki devušies uz medību norises vietu, kur vienā no medību torņiem sastapuši 1963. gadā dzimušu vīrieti, Salaspils iedzīvotāju. Pie vīrieša atradusies pielādēta medību karabīne, kas aprīkota ar nakts redzamības tēmēkli.

Policija secinājusi, ka vīrietim par iepriekš izdarītiem likumpārkāpumiem tikušas anulētas tiesības glābāt šaujamieročus. Līdz ar to konkrēto ierocis pēc tiesību anulēšanas 2015. gadā viņš pārreģistrējis uz savu paziņu – kādu 1963. gadā dzimušu Garkalnes novada iedzīvotāju.

Apsekojot medību platības, aptuveni piecu kilometru attālumā, citā medību tornī, medījot ar līdzīgu medību ieroci, likumsargi sastapuši arī juridiski likumīgo ieroča īpašnieks. 1963. gadā dzimušais Garkalnes novada iedzīvotājs ieroci uz medību laiku bija nodevis savam paziņam no Salaspils.

Par vairāku medību noteikumu prasību neievērošanu, tostarp nakts redzamības tēmēkļu izmantošanas nedokumentēšanu, Valsts meža dienesta darbinieki pret abām personām sāka administratīvās lietvedības. Savukārt Valsts policija saistībā ar ieroču aprites noteikumu pārkāpumiem sākusi divus kriminālprocesus.

Pret 1963. gadā dzimušo Salaspils iedzīvotāju sākts kriminālprocess par šaujamieroča neatļautu glabāšanu un nēsāšanu. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt pret 1963. gadā dzimušo Garkalnes novada iedzīvotāju sākts kriminālprocess par šaujamieroča glabāšanu un nēsāšanu, pārkāpjot normatīvos aktus, kā rezultātā ieroci ieguvusi cita persona. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Policija informē, ka turpmāk ne vien 1963. gadā dzimušajam Salaspils iedzīvotājam, bet arī 1963. gadā dzimušajam Garkalnes iedzīvotājam uz noteiktu laiku liegtas tiesības glabāt ieročus.

Kopumā Valsts policija šogad fiksējusi jau četrus analoģiskus gadījumus. Proti, persona, kurai anulēta ieroču glabāšanas atļauja, vienojusies ar kādu personu, kam ir ieroča glabāšanas atļauja, un pārreģistrējusi ieroci šai personai. Taču faktiski pati turpina to glabāt un lietot.

Vienlaikus policija atgādina, ka šādā gadījumā kriminālatbildība draud abām "iesaistītajām" pusēm, jo ieroču nelikumīga aprite un nonākšana to personu rokās, kam nav attiecīgu ieroča glabāšanas tiesību, rada draudus sabiedrības drošībai kopumā. Valsts policija arī turpmāk veiks aktīvus kontroles pasākumus ieroču aprites jomā, tajā skaitā šajās Lieldienu brīvdienās, brīdina likumsargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!