Foto: DELFI

Valsts policija (VP) atzinusi par aizdomās turēto Rīgas domes deputāta kandidātu, pilsētvides aktīvistu Māri Kalēju (AP/P) topošās Valsts drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecības teritorijas žoga bojāšanā.

Kalējs sociālajā tīklā "Facebook" publicējis vakar Brasas iecirkņa inspektores parakstītu lēmumu par personas atzīšanu par aizdomās turēto. Tajā rakstīts, ka viņš, "visticamāk, 20.martā veica VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) piederošās teritorijas žoga bojāšanas faktu Brīvības gatvē 207, nodarot VNĪ materiālo kaitējumu 50 eiro apmērā".

Inspektores lēmumā arī pieminēts pierādījumu kopums, taču nav minēts, tieši kādi ir pierādījumi ir policijas rīcībā.

VP preses pārstāve Ance Rozīte apstiprināja, ka 20. martā Brīvības gatvē ir konstatēta valsts īpašuma bojāšana. Par notikušo sākts kriminālprocess un ir aizdomās turēta persona, taču plašāku informāciju policija patlaban nevarot sniegt.

Krimināllikums par svešas mantas tīšu bojāšanu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Apvienotā saraksta "Attīstībai/Par!"/"Progresīvie" Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu Rīgas mēra kandidāts, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis "Facebook" norādījis, ka pazīst Kalēju kā sabiedriski aktīvu cilvēku, kurš izrāda rūpes gan par savu apkaimi, gan par cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība.

"Ja Māris Kalējs apgalvo, ka žogu nav bojājis, tad es viņam ticu. Ceru, ka notikušais ir pārpratums, kas drīz noskaidrosies arī policijā! Rūpīgi sekošu šai lietai līdzi," norādījis Staķis.

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD vajadzībām, tādējādi varētu nebūt lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

VDD informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Jauna ēka VDD esot nepieciešama, jo pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās un dienesta rīcībā esošās telpas esot nolietojušās. "Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un aizvien pieaugošos drošības izaicinājumus", VDD pašreizējās telpas tuvākajā nākotnē kļūšot neatbilstošas VDD kā NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts specdienesta vajadzībām un vairs nespējot "pilnvērtīgi nodrošināt dienesta attīstību". Šī iemesla dēļ dienestam esot nepieciešamas "jaunas, piemērotas telpas, kas ļautu reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem".

Patlaban iedzīvotāju iniciatīva par parka izveidi tiek skatīta Saeimas Nacionālās drošības komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!