Foto: LETA
Policija prasījusi, lai biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītājs Artūrs Priede, kuru policija aizturēja par 50 tūkstošu eiro (36 tūkstošu latu) izspiešanu, atstātu organizācijas vadītāja amatu, pavēstīja Priede.

"Saņēmu policijas lēmumu, ka viņi vēlas, lai es biedrībā nekādus amatus neieņemtu, taču to var pārsūdzēt," aģentūrai BNS norādīja Priede. Viņš grasās konsultēties ar advokātu, kā rīkoties tālāk. Lēmums jāpieņem septiņu dienu laikā.

Policija savu lēmumu pamatojusi, ka "Priede, būdams biedrības vadītājs, turpina organizēt pretdarbību saistībā ar divu projektu attīstīšanu".

Pēc Priedes teiktā, pagaidām biedrības aktīvisti viņu nav lūguši atstāt "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" vadītāja posteni.

"Man liekas, ka diemžēl situācija ir tāda, ka cietumā nevar ielikt un redz, ka biedrība turpina cīnīties pret projektu, nākamais ir ‒ ņemam cilvēku ārā no biedrības un skatāmies, kas notiek tālāk," pastāstījja Priede.

Jau ziņots, ka Valsts policija uz aizdomu pamata par izplānotu 50 tūkstošu eiro izspiešanu no būvniecības uzņēmuma 5.aprīlī aizturēja biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" dibinātāju Priedi, taču tiesa viņu neapcietināja un kā drošības līdzekli piemēroja policijas uzraudzību.

Priede noliedz vainu naudas izspiešanā.

Biedrība aktīvi iestājusies pret "New Europe" attīstīto projektu "Pērle". Projekta ietvaros plānots uzbūvēt daudzdzīvokļu māju, kurā būtu 65 dzīvokļi un kompleksā ar bijušās liellaivu piestātnes rekonstrukciju ezerā tiks veidota divdesmit metru gara pārkare virs ūdens.

Priede iepriekš norādīja, ka celtnieki ir paguvuši ne tikai sadzīt pāļus, bet arī nolīdzināt teju visu būvlaukumu līdz ar ezera krastu. Viņš uzskata – pārkāpts likums, ka 10 metru no krasta celtniecība un šādi zemes darbi ir aizliegti.

Pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēmusi aptuveni pirms mēneša. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums minējis arī izspiešanas priekšvēsturi – kādu nodibinātu biedrību "ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem".

Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju, tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu. Šādi biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša – izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt atrisinājumu – pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro, policijai rakstīja uzņēmējs.

"New Europe" pārvalda Lielbritānijā reģistrētas kompānijas "New Europe Real Estate Ltd" aktīvus Latvijā un citās Baltijas valstīs un virza projektu attīstību. Šī kompānija tikusi saistīta ar Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga aktivitātēm nekustamā īpašuma jomā. "New Europe" pārvaldīšanā nodotās zemes kopējā platība patlaban ir aptuveni 40 hektāru. Fonda pārvaldāmo aktīvu tirgus vērtība, neņemot vērā piesaistīto parāda finansējuma apmēru, pārsniedz 100 miljonus eiro (70,3 miljonus latu).

"Lursoft" informācija liecina, ka kompānija "New Europe" dibināta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu. Kompānijas īpašnieki ir Britu Virdžīnu salās reģistrēts uzņēmums "Pelargonium Universal S.A." (75%), kompānija "Riverwell Ventures Ltd" (12,5%), kā arī Gundars Bojārs (12,5%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!