Foto: F64

Policijai jau pusotru gadu nav izdevies tikt galā ar Lielbritānijā dzīvojošiem jauniešiem no Latvijas, kuri no "Draugiem.lv" lietotājiem izkrāpuši naudu un bankas kontu datus, piektdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Iesākumā no "Draugiem.lv" lietotājiem izvilinātas profila paroles un tad šo cilvēku vārdā izkrāpta nauda citiem portāla lietotājiem. Vēlāk, redzot, ka gada laikā policija viņiem tā arī nav tikusi klāt, krāpšanu sākuši īstenot jau no saviem īstajiem profiliem - viņi izsūta piedāvājumus par neticami zem cenu iegādāties labu aparatūru - pārsvarā televizorus un viedtālruņus. Zemā cena tiekot skaidrota ar pēkšņu vajadzību pēc naudas, bet, kad pircējs naudu pārskaitījis, sekojot atbilde, ka sarežģījumu dēļ darījums nav noticis.

Otrs krāpšanas veids esot karšu informācijas - numuru, derīguma termiņu un slepeno kodu, izkrāpšana. Krāpnieki šos datus izmantojot tālākiem pirkumiem internetā.  

"Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks LTV sacīja, ka portāla administrācijai esot zināmas krāpnieku IP adreses, taču tās tiekot regulāri mainītas. Jaunieši esot identificēti, esot zināma viņu dzīvesvieta. Kad viņiem tiekot piezvanīts, tad jaunieši diezgan izsmējīgā toni visu noliedzot.

Kopumā ziņots par vairākiem desmitiem krāpšanas gadījumu.

Savukārt Valsts policijas pārstāve Zane Arāja LTV  sacīja, ka ārvalstu tiesībsargājošajām institūcijām nosūtīts starptautiskais krimināltiesiskās sadarbības lūgumu uzsākt izmeklēšanas darbību ārvalstīs, un uz šo lūgumu saņemta atbilde, ka, ņemot vērā to, ka šī nav pati smagākā lieta, atbilde par izmeklēšanas progresu tiks saņemta ne ātrāk kā sešu mēnešu laikā.

LTV gan atzīmē, ka minētie seši mēneši jau esot pagājuši, bet atbilde vēl neesot saņemta. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!