Valsts policija sestdien Rīgā saistībā ar 9. maija svinībām ir aizturējusi kopumā 12 personas.

Starp aizturētajiem ir gan "Tēvzemes nacionālo spēku savienības", gan arī Latvijas nacionālboļševiku pārstāvji.

Kā informēja Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava, pret šīm personām sāktas administratīvās lietvedības.

Piecas personas aizturētas Pārdaugavā, pie pieminekļa Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no nacistiskajiem iebrucējiem.

Pret šīm personām sāktas lietdvedības par aizliegtas simbolikas izmantošanu. Kā skaidroja Pildava, sākotnēji pasākuma organizatori ir aizrādījuši pasākuma dalībniekiem, lai aizvāc aizliegto simboliku, taču viņi nav klausījuši, tādēļ organizatori vērsās pēc palīdzības pie policijas. Vispirms par aizliegtās simbolikas lietošanu tika aizturētas trīs personas, pēc tam par šo pašu pārkāpumu aizturēja vēl divus cilvēkus.

Pie pieminekļa Uzvaras parkā tika aizturēts Latvijas nacionālboļševiku līderis Vladimirs Lindermans, Alīna Ļebedeva jeb "neļķu Alīna" un vēl vairākas personas. Nacionālboļševiki bija mēģinājuši attīt karogus, uz kuriem atainots padomju simbols sirpis un āmurs.

Savukārt vēl trīs cilvēki šodien ir aizturēti pie Kongresu nama par nesankcionēta pasākuma sarīkošanu. Aizturēti "Tēvzemes nacionālo spēku savienības" pārstāvji ar dzeloņdrāšu vainagu, ko "Tēvzemes nacionālo spēku savienības" līdzpriekšsēdētājs Viktors Birze sestdien bija iecerējis novietot pie Uzvaras pieminekļa.

Jau ziņots, ka pie Kongresu nama no pulksten 11 līdz plkst.15 "Tēvzemes nacionālo spēku savienība" bija paredzējusi rīkot publisku pasākumu "Sarkanā armija - atbrīvotāji jeb kara noziedznieki", taču šo pasākumu Rīgas pašvaldība vakar neatļāva rīkot, jo pasākuma rīkotāji neesot vēlējušies to apdrošināt, kas jādara saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Kā ziņots, pie Uzvaras pieminekļa uz 9. maija svinībām sestdien pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!