Foto: LETA

Valsts policijas (VP) amatpersonas par atsevišķu preču zīmju nelikumīgu izmantošanu, zīmju viltošanu, viltotu zīmju apzinātu izmantošanu un izplatīšanu lielā apmērā pagājušā gada beigās aizturēja vienu personu, portālu "Delfi" informēja VP.

2018. gada nogalē Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu pārvaldes amatpersonas veica pārbaudi kādā no Rīgas veikaliem, kur konstatēja atsevišķu preču zīmju nelikumīgu izmantošanu.

Likumsargi veica virkni neatliekamo izmeklēšanas darbību, tai skaitā vairākas kratīšanas Rīgā un Rīgas reģiona teritorijā, tā novēršot iespēju turpināt noziedzīgos nodarījumus.

Tāpat izmeklēšanas laikā aizturētajam vīrietim tika izņemti un arestēti naudas līdzekļi vairāk nekā 150 000 eiro apmērā, kā arī "BMW" markas automašīna.

Nauda un automašīna tika konfiscēta atbilstoši Krimināllikuma pantam, kas paredz: ja personas īpašumā vai valdījumā atrodas manta, kuras vērtība nav samērīga ar personas likumīgiem ienākumiem un persona nepierāda, ka tā ir iegūta likumīgā ceļā, to var konfiscēt kā iespējamu noziedzīgi iegūtu mantu.

Daļai no atsavinātajām precēm ir veikta ekspertīze. Aprēķināts, ka preču zīmju īpašniekiem nodarīts materiālais kaitējums vairāk nekā 60 000 eiro. Pašlaik tiek skaidrota atlikušo izņemto preču izcelsme. Ja arī tās izrādīsies viltotas, kopējais kaitējums varētu būt lielāks.

Saistībā ar notikušo tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 206. panta pirmās daļas – par preču zīmju nelikumīgu izmantošanu, kas izdarīta ievērojamā apmērā, pēc Krimināllikuma 206. panta trešās daļas – par preču zīmes nelikumīgu izmantošanu, zīmes viltošanu vai viltotas zīmes apzinātu izmantošanu vai izplatīšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, kā arī pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas – par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apmērā.

Pagājušā gada nogalē aizturētajai personai tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

Šobrīd izmeklēšana kriminālprocesā turpinās. Tāpat tiek skaidrota aizdomās turētā arestēto naudas līdzekļu izcelsme, iespējamā iesaiste citos noziegumos, kā arī personas iepriekš gūto ienākumu legalitāte.

VP atgādina, ka viltoto preču ražotāji neievēro patērētāju drošības standartus un viltotu preču lietošana var radīt būtiskus draudus veselībai un var būt pat dzīvībai bīstama. Tāpat svarīgi atzīmēt, ka bez drošības apsvērumiem un bīstamības, viltojumi rada gan tiešus, gan netiešus ekonomiskos zaudējumus, proti, veicina ēnu ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!