Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesnieguma saistībā ar iespējamiem noziegumiem darījumos ar "Ventspils nafta" akcijām izskatīšanas, Valsts policija lēmusi sākt kriminālprocesu, portālam "Delfi" pastāstīja policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 193. panta 1. daļas – par iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām, ja nodarīts būtisks kaitējums. Par to likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka pēc pārbaudes par atsevišķiem darījumiem AS "Nasdaq Riga" vērstpapīru biržā FKTK vērsusies policijā par iespējamu iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām darījumos ar "Ventspils Nafta" akcijām.

FKTK pārbaudījusi atsevišķus darījumus, kas "Nasdaq Riga" noslēgti laikā no 9. septembra līdz 11. septembrim. Sākotnējā pārbaudē FKTK secinājis, ka viena ieguldītāja darbībās saskatāmas iekšējās informācijas izmantošanas un tirgus manipulāciju pazīmes. Ņemot vērā šī ieguldītāja darījumu apjomu un raksturu, FKTK secinājis, ka darījumi radījuši būtisku kaitējumu – ievērojamus mantiskos zaudējumus. Tāpat apdraudētas arī vēl citas ar likumu aizsargātās intereses, informē FKTK.

FKTK pārbaudi par iespējamu tirgus manipulāciju un iekšējās informācijas izmantošanu uzsākusi tāpēc, ka AS "Ventspils nafta" paziņojumu par "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" sāktajām sarunām ar AS "Latvijas Naftas Tranzīts" par tā 43,25 % līdzdalības AS "Ventspils nafta" iegādi publiski izplatīja tikai 13. septembrī. Savukārt akciju cena strauji pieauga dažas dienas iepriekš.

Iepriekš intervijā portālam "Delfi" Roberts Kirkups, kurš pārstāv "Vitol" grupu, kurā ietilpst arī "Euromin", atzina, ka cenas kāpums pirms paziņojuma par sarunu sākšanu bijis neloģisks. "Manā ieskatā tas izskatījās mākslīgi," viņš teica.

"Manuprāt, tas bija apzināts mēģinājums, ko pamato arī [akciju cenas izmaiņu] grafiks. Akcijām, kas tiek tirgotas par 1 - 1,15 eiro, pēkšņs kāpums līdz 1,77 eiro izskatās pēc nozīmīga pieauguma. Nav vajadzīga liela iztēle, lai iedomātos, kādēļ kādam tas būtu izdevīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!