Foto: LETA

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu par iespējamu balsu pirkšanu Zemgales reģionā, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Līna Kaļķe.

VP piektdien sākusi kriminālprocesu par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpilī. Kriminālprocess patlaban sākts par faktu, nevis pret kādu konkrētu personu.

Kriminālprocess pēc piekritības tiks nodots Valsts drošības dienestam (VDD), kura kompetencē ir izmeklēt šāda veida nodarījumus.

Kriminālprocess piektdien, 4. jūnijā, sākts pēc Krimināllikuma 90. panta 2. daļas, proti, par iespējamu balsu pirkšanu.

Šis Krimināllikuma pants par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem rīkotajā tautas nobalsošanā, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu.

Vienā gadījumā VP Zemgales reģionā sākusi resorisko pārbaudi par vēl vienu šādu iespējamo pārkāpumu.

Vēl piektdien VP sāka administratīvo procesu par nenovāktiem partijas aģitācijas materiāliem Latgales reģionā.

VDD skaidroja, ka VDD patlaban sadarbojas ar VP, kas sākusi minēto kriminālprocesu par iespējamo balsu pirkšanu.

Kopumā priekšvēlēšanu periodā un iepriekšējās balsošanas dienās VDD ir saņēmis vairāk nekā 70 tā dēvētos signālus par iespējamām prettiesiskām darbībām, no tiem vairāk nekā 40 bijuši par dienesta kompetencē esošiem jautājumiem – galvenokārt par iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu.

Signālus dienests turpina saņemt arī šodien, un līdz pulksten 10 tie bijuši virs desmit, no kuriem vairums – par citu institūciju kompetencē esošiem jautājumiem.

Daļa gadījumu VDD jau ir pārbaudījis, negūstot apstiprinājumu iespējamām prettiesiskām darbībām, taču par daļu pārbaude vēl turpinās.

VDD nav uzsācis nevienu kriminālprocesu, bet turpina sadarbību ar VP saistībā ar jau minēto kriminālprocesu.

Attiecībā uz citiem signāliem VDD norāda, ka tie lielākoties bijuši saistīti ar iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem un nodoti tālākai izskatīšanai pēc piekritības attiecīgi Valsts policijai vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Tāpat fiksētas atsevišķas ar vēlēšanu norises organizāciju saistītas nepilnības, par ko tikušas informētas vēlēšanu iecirkņu komisijas un Centrālā vēlēšanu komisija. Līdz šim visi jautājumi veiksmīgi atrisināti.

VDD aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par gadījumiem, kad ir solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli vai nemateriāli labumi par balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle.

Tāpat VDD aicina darīt zināmu, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par apzināti nepareizu balsu skaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam vai aizklātas balsošanas pārkāpšanu.

"Delfi" jau rakstīja, ka dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta.

Jau ziņots, ka sestdien, 5. jūnijā, Latvijā notiek pašvaldību vēlēšanas.

Pirmajā vēlēšanu stundā – no pulksten 7 līdz 8 – pašvaldību vēlēšanās nobalsojuši 5843 jeb 0,61% no 964 339 balsstiesīgajiem vēlētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!