Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valsts policija sākusi vairākas resoriskās pārbaudes par dažādu Kremļa agresiju un karu atbalstošu uzrakstu vai simbolu izmantošanu, informēja Valsts policija.

Līdz šim Valsts policija ir konstatējusi vairākus gadījumus, kad gan pilsētvidē, gan interneta vidē ir bijuši redzami dažādi Kremļa agresiju un karu atbalstoši uzraksti vai simboli, tajā skaitā arī, piemēram, "Z" burti.

Arī iedzīvotāji aktīvi ziņo par šāda veida aktivitātēm.

Policija visu šo informāciju vērtē, notiek apstākļu, motivācijas un citas informācijas pārbaude.

Daļā gadījumu informācija nav apstiprinājusies, tomēr par šo simbolu izmantošanu dažādās vietās Latvijā ir sāktas arī vairākas resoriskās pārbaudes. Tāpat attiecīgi pēc piekritības fiksētā informācija tiek nodota Valsts drošības dienestam, informēja policijā.

Lielākoties šie simboli ir fiksēti uz infrastruktūras objektiem, bet uz mašīnām tikai atsevišķos gadījumos.

Valsts policija aicina iedzīvotājus neiesaistīties provokācijās vai huligāniska rakstura darbībās ne pret personām, ne pret infrastruktūru, bet situācijās, ja redz iespējamu likumpārkāpumu, uzreiz ziņot policijai, zvanot 110.

Valsts policija 5.martā paziņoja, ka pievērsīs pastiprinātu uzmanību provokatīviem simboliem uz automašīnām.

Lai novērstu iespējamas provokācijas, Valsts policija pievērš pastiprinātu uzmanību automašīnām ar dažādiem aizdomīgiem uzrakstiem, tostarp tām, uz kurām būs burti "Z", "V", kā arī citi burti, piemēram, "O", "X" un "A". Tāpat tiek pievērsta uzmanība automašīnām ar Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" un PSRS simboliem un karogiem.

Arī Igaunijas policija saistībā ar pašreizējo starptautisko drošības krīzi sākusi pievērst īpašu uzmanību iespējamu provokāciju novēršanai, cita starpā brīdinot, ka apturēs automašīnas, uz kurām būs uzlīmēts latīņu alfabēta burts "Z", ko Krievijā sākuši izmantot Kremļa agresijas atbalstītāji.

Krievijas mediji vēsta par sava veida "zibakciju", kuras dalībnieki uz automašīnu vai dzīvokļu logiem uzlīmē baltu burtu "Z", - tās mērķis esot apliecināt "patriotismu un pateicību krievu karavīriem", kuri piedalās agresijā Ukrainā, ko Kremļa propaganda joprojām neļauj saukt citādi kā vien par specoperāciju Donbasa glābšanai.

Cilvēki vaicājot, ko nozīmē šāds burts, kas ar baltu krāsu uzkrāsots uz karā iesaistītajiem Krievijas militārajiem transportlīdzekļiem. Oficiālā nozīme tā arī neesot zināma, tādēļ ļaudis sociālajos tīklos izsaka dažādus pieņēmumus, piemēram, iespējams, "Z" apzīmē vārdu "Zapad" ("Rietumi"), "V" - "Vostok" ("Rietumi").

Krievija 24.februārī sāka uzbrukumu Ukrainai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!