Foto: Kadrs no video

Valsts policija (VP) pirmdienas rītā Tukumā aizturējusi Saeimas deputātu Aldi Gobzemu (LK), liecina ieraksti sociālajos medijos. VP informē, ka deputāts aizturēts par nesankcionētas sapulces organizēšanu.

Kā portālu "Delfi" informē VP, pirmdien, 6. decembrī, Tukumā, tika konstatēta iepriekš nepieteikta, nesankcionēta sapulce, pārkāpjot likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem". Notikuma vietā policisti pasākuma organizatoru aicināja nekavējoties pārtraukt administratīvo pārkāpumu, taču persona atteicās to darīt. Līdz ar to, saskaņā ar Administratīvās Atbildības likuma 71. pantu, persona tika aizturēta un nogādāta VP iecirknī, lai pieņemtu paskaidrojumu, sacīja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Saeimā portālam "Delfi" atzina, ka deputātu aizturēt administratīvā procesa ietvaros var tikai ar Saeimas piekrišanu.

Satversmes 29. pants nosaka, ka Saeimas locekli nevar apcietināt, izdarīt pie viņa kratīšanas, ne citādi aprobežot viņa personas brīvību, ja tam nepiekrīt Saeima. Vienlaikus šis pants paredz, ka Saeimas locekli var apcietināt, ja to notver pie paša nozieguma pastrādāšanas.

Ierakstos mikroblogošanas vietnē "Twitter" redzams, kā Saeimas deputāts tiek aizturēts un ievietots policijas auto. Tāpat sociālajos tīklos publicētajos video redzams, ka pie degvielas uzpildes stacijas ir autobuss ar partijas un tās līdera reklāmu. Vietā pulcējās desmitiem cilvēku, bija vērojamas arī vairākas policijas patruļas, tostarp pašvaldības policija. Cilvēku pūlis bija noskaņots pret Gobzema aizturēšanu, vairāki cilvēki traucēja likumsargu darbu, strīdoties ar viņiem, kāpjot policijas auto, kā arī traucējot pārvietoties.


Kā vēsta politiskās partijas "Likums un kārtība" ieraksts "Facebook", šonedēļ Gobzems bija paredzējis tikties ar saviem atbalstītājiem dažādās Latvijas vietās.

Pirmdienas, 6. decembra, rītā deputāts aicināja savus atbalstītājus uz pulcēšanos Tukumā pie veikala "Lidl". Tāpat pirmdien deputāts ar savu pārstāvēto partiju bija paredzējis viesoties arī Talsos, Ventspilī un Liepājā.

Jau ziņots, ka ārkārtējās situācijas laikā no 2021. gada 15. novembra līdz 2022. gada 11. janvārim noteikts, ka sapulcēs, piketos, gājienos var piedalīties līdz 10 personām telpās un līdz 20 personām ārā. Tas pats attiecas arī uz privātu pulcēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!