Foto: F64



Pēdējo divu dienu laikā, kad sals pieņēmies spēkā un ūdenskrātuves aizsalst, Rīgas pašvaldības policija (RPP) uz ledus iztraucējusi 73 makšķerniekus un gājējus, pastāstīja RPP Ūdenslīdēju, glābēju un civilās aizsardzības nodaļas priekšnieks Edgars Rudzītis.

Tā kā aizliegums atrasties uz bīstama ledus ir salīdzinoši jauna norma, policisti pagaidām veic tikai informatīvu darbu, skaidrojot makšķerniekiem, ka patlaban uz ledus atrasties ir aizliegts.

"Makšķernieku vidū šī norma, protams, ir visnotaļ nepopulāra - viņi uzskata, ka dzīves pieredze ir vairāk svarīga nekā noteikumi un likumi," piebilda Rudzītis.

Veicot ledus mērījumus, redzams, ka ledus sega stiprajā salā pamazām kļūst arvien biezāka. Pamatojoties uz Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas dienesta sniegto informāciju, paaugstinātas bīstamības periods uz ūdenstilpju ledus tuvāko dažu dienu laikā varētu tikt atcelts, taču uz tekošiem ūdeņiem, piemēram, Daugavas, liegums varētu būt spēkā ilgāku laiku.

Rudzītis norādīja, ka ziemā, kad ledus kļūst arvien biezāks, bīstamība ir mazāka nekā pavasarī, tāpēc policisti necenšas uzreiz sodīt katru, kas atrodas uz ledus. Taču, laikam kļūstot siltākam, kad ledus sega dilst un atrasties uz ledus ir daudz bīstamāk, policija izņēmuma gadījumos sāks makšķerniekiem noformēt pirmos administratīvā pārkāpuma protokolus.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā kopš 21.decembra, kad uz dažām ūdenstilpēm sasala pirmā plānā ledus kārtiņa, noteikts paaugstinātas bīstamības periods. Šajā laikā iedzīvotājiem atrasties uz ūdenstilpju ledus ir aizliegts un saskaņā ar sabiedriskās kārtības noteikumiem par prasību neievērošanu var uzlikt naudas sodu līdz 71 eiro. Ja minēto prasību neievērošanas dēļ personu glābšanas darbos tiks norīkoti speciālie dienesti, naudas sods varēs sasniegt no 142 līdz 350 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!