Foto: DELFI

Valsts policija (VP) pagājušajā gadā noziedzīgi iegūtu līdzekļu atguves jomā uzlikusi arestu mantai 74 miljonu eiro apmērā, liecina VP sniegta informācija Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Par noziedzīgi iegūtiem naudas līdzekļiem kopumā atzīti 37,4 miljoni eiro.

Kopumā pērn par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā sākti 48 kriminālprocesi, kas ir par sešām lietām mazāk nekā 2016.gadā. Savukārt pērn reģistrēti 123 noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas gadījumi.

Policija izmeklēšanā konstatējusi, ka lielākās ienākošās finanšu plūsmas ir no Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Igaunijas, Lielbritānijas un Vācijas. Savukārt lielākās izejošās finanšu plūsmas ir uz Lietuvu, Vāciju, Poliju, Krieviju un Igauniju.

VP priekšnieks Ints Ķuzis otrdien Saeimas komisijā norādīja, ka cīņai ar "naudas atmazgāšanu" VP samērā nesen tika izveidots Noziedzīgi iegūtu līdzekļu atguves dienests.

Komentējot iepriekšminētos VP darba rezultātus, Ķuzis norādīja, ka "nauda klejo pa visu pasauli un meklē kur nokrist", kas nozīmē, ka Latvijas bankās apgrozās lieli naudas līdzekļi, no kuriem daļa nav "tīra". Arī Eiropas Savienības tiesībaizsardzības aģentūras "Eiropol" sniegtā informācija liecina, ka Baltijas valstu bankas ir pievilcīgas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai, gan tā saukto "balto apkaklīšu" noziegumu veicējiem, gan organizētajām noziedzīgajām grupām.

VP priekšnieks gan vērsa uzmanību, ka vasarā paredzēts publiskot starptautisku ziņojumu, kas Latvijai cīņai ar noziedzīgi iegūtu legalizāciju varētu būt pietiekami pozitīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!