Foto: LETA
Militārā ekipējuma ražošanas uzņēmums "SRC Brasa" Iekšējā drošības biroja (IDB) uzsākto kriminālprocesu uzskata par nepamatotu, uzņēmums ceturtdien norāda paziņojumā medijiem.

Uzņēmumā apstiprina, ka otrdien, 16. jūnijā, uzņēmumā ir veiktas procesuālās darbības. Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros ne uzņēmuma akcionāriem, ne darbiniekiem nav piemērots aizdomās turamā statuss.

"SRC Brasa" vadība norāda, ka savā darbībā uzņēmums ir likuma paklausīgs. Tas arī sola sadarboties ar tiesībsargājošām iestādēm, lai lieta tiktu izskatīta pēc iespējas ātrāk, noņemot jebkādu aizdomu ēnu par uzņēmuma īstenoto biznesa praksi.

"Mēs esam nozīmīgs militārā ekipējuma ražošanas uzņēmums Latvijā. Regulāri piedalāmies iepirkumos gan Latvijā, gan citās NATO dalībvalstīs. Piedaloties Valsts policijas iepirkumā, mēs piedāvājām konkurētspējīgu cenu, līdz ar to neredzam pamatu apsūdzībām. Turklāt Iepirkumu uzraudzības birojs jau ir veicis konkrētā iepirkuma pārbaudi, nekonstatējot pārkāpumus, tāpēc ceram, ka šis jautājums tiks maksimāli ātri izskatīts," norāda "SRC Brasa" valdes loceklis Kristiāns Brēdermanis.

Jau vēstīts, ka policijas IDB trešdien, 17. jūnijā, informēja, ka ir uzsācis kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu divos Valsts policijas izsludinātajos iepirkumos, kas saistīti ar Valsts policijas formas tērpu, reprezentācijas un parādes formas tērpu iegādi.

Publiski pieejamā informācija liecināja, ka plānotā līguma summa par jauna dizaina formas tērpu iegādi bija ap 2,4 miljoniem eiro. Sākotnēji modes mākslinieka Bruno Birmaņa izstrādāto formastērpu komplektu apņēmās izgatavot divi pretendenti, taču beigās viens atteicās. Turklāt iepirkuma organizēšanā tika saņemta sūdzība, kuras izskatīšana aizņēma laiku, tāpēc tikai pērn oktobrī iepirkuma komisija par iepirkuma uzvarētāju atzina uzņēmumu "SRC Brasa".

Jaunā dizaina formastērpus Valsts policija saņēma šā gada jūnija sākumā.

Valsts policijā portālam "Delfi" apstiprināja, ka IDB veicis procesuālās darbības Valsts policijas telpās.

Procesuālās darbības veiktas arī pie Valsts policijas priekšnieka vietnieces, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieces Renātes Filas-Roķes un pie Valsts policijas priekšnieka vietnieka, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka Normunda Krapša.

Abām amatpersonām noteikts personas, pret kurām sākts kriminālprocess, statuss.

Krapsis kategoriski noraidīja IDB inkriminētās aizdomas uzsverot, ka viņam "nav zināms, kādas precīzi it kā nelikumības" viņš varētu būtu veicis. "Nenoliegšu, ka IDB paustās aizdomas met ēnu uz policijas dienestu, manu un manas ģimenes reputāciju neatkarīgi no tā, vai šim kriminālprocesam tuvā vai tālā nākotnē vispār būs kāda tālāka virzība. Jebkurā gadījumā varu skaidri apgalvot, ka mana sirdsapziņa ir tīra un nekāda personīga savtība iepirkumos nav bijusi. Esmu ieguldījis lielu enerģiju, lai policistiem tiktu sagādāti jauni un kvalitatīvi formastērpi," uzsvēra Krapsis.

Fila-Roķe teica, ka IDB paustās aizdomas ir negaidītas un raisījušas lielu apmulsumu. "Uzskatu, ka, darbojoties iepirkuma komisijā kā tās vadītāja, neesmu pieļāvusi bezdarbību un vienmēr esmu rīkojusies tā, lai tiktu izdarīts maksimāli labākais darbs," norādīja amatpersona.

Policijā norādīja, ka, lai objektīvi noskaidrotu apstākļus, vai Valsts policijas organizēto iepirkumu par jaunā parauga (dizaina) dienesta formas tērpu iegādēm procesā nav pieļauti pārkāpumi, Valsts policijas Iekšējā kontroles birojā ir uzsākta dienesta pārbaude.

Gan Valsts policija, gan pašas amatpersonas sadarbojas ar IDB, sniedzot visu nepieciešamo informāciju.

IDB šajā kriminālprocesā vērtē Valsts policijas amatpersonu iespējamu bezdarbību, kā arī iesaistīto uzņēmēju veiktās iespējamās krāpnieciskās darbības.

IDB veicis kriminālprocesuālās darbības Valsts policijā, kā arī vairākos uzņēmumos.

Kriminālprocesā par iespējamu krāpšanu Valsts policijas izsludinātajos iepirkumos ir vairākas personas, kurām ir tiesības uz aizstāvību, tai skaitā ir aizturētas divas privātpersonas – uzņēmumu pārstāvji.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!