Foto: F64
Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) apturētās "čaulas bankas" klienti pamatā bijuši juridiskas personas no ārvalstīm, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja ENAP priekšnieks Pēteris Bauska.

Lai arī policija jau šorīt atklāja, ka maksājumu apjoms, ko ikdienā veica "čaulas banka", sasniedza pat vairākus miljonus eiro, Bauska neminēja, cik ilgi tā darbojusies. Kratīšanā 20. jūnijā biroja telpās gan esot izņemti 26 000 eiro, tāpat esot iesaldēti 15 000 eiro. Bauska nekomentēja to, vai noziedznieki īrējušas biroja telpas kādā Rīgas viesnīcā, taču viņš norādīja, ka specvienība kratīšanā piesaistīta, lai netiktu iznīcināti pierādījumi.

"Skaidrs, ka šie līdzekļi lielākā daļa ir ārzonas juridisko personu līdzekļi. Klienti pamatā bija ārvalstu klienti - juridiskas personas," uzsvēra Bauska un piebilda, ka izmeklēšanā plānots noskaidrot, kāda nauda shēmā tikusi iepludināta.

Viņš arī nekomentēja, vai aizdomās turētie, kuriem tagad piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, ir iespējamie finanšu shēmas organizatori vai izpildītāji. Šāds drošības līdzeklis izvēlēts, izvērtējot lietas apstākļus un aizdomās turēto personības.

Tagad policijai priekšā ir liels izmeklēšanas darbs, turklāt noteikti vajadzēs sadarboties ar ārvalstīm, uzsvēra ENAP priekšnieks, piebilstot, ka šis ir pirmais gadījums Latvijā, kad konstatēta "čaulas banka".

Jau ziņots, ka ENAP jūnijā Rīgā kādās īrētās biroja telpās aizturējusi ārvalstu pilsoņu grupu, kas nodarbojās ar noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju lielos apmēros, veicot "čaulas bankas" darbības funkciju.

Saskaņā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu Latvijā ir aizliegta "čaulas banku" darbība. Par "čaulas banku" tiek uzskatīta kredītiestāde, kuras vadības, personāla vai finanšu pakalpojumu sniegšanas vieta neatrodas valstī, kurā tā ir reģistrēta un kurai nav tās darbību uzraugošās institūcijas, kā arī personai, kura sniedz kredītiestādes pakalpojumiem līdzīgus pakalpojumus, veicot bezskaidras naudas pārskaitījumus trešās personas uzdevumā, nav tās darbību uzraugošās un kontrolējošās institūcijas.

ENAP darbinieki noskaidroja, ka šāda nelegāla iestāde, iespējams, darbojas Rīgā, īrētās biroja telpās. Pārbaudot informāciju, tika konstatēts, ka vairākas personas veic nelikumīgu darbību, kas atbilst "čaulas bankas" funkcijām, un veic noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju lielos apmēros.

Šajā noziedzīgajā darbībā bija iesaistīti arī vairāki cilvēki, kuri veica tehnisko darbu: sastādīja fiktīvus līgumus par it kā veiktiem darījumiem, veica pārskaitījumus atbilstoši iesaistīto personu norādījumiem, kā arī nodrošināja informācijas tehnoloģiju atbalstu. Šīs personas savas darbības aizsegam izmantoja vairākus uzņēmumus Latvijā, Igaunijā, Polijā, Krievijā un citās valstīs, kā arī to norēķinu kontus vairākās kredītiestādēs. Maksājumu apjoms, ko ikdienā veica "čaulas banka", sasniedza pat vairākus miljonus eiro.

Aizturētas kopumā trīs personas - ārvalstu pilsoņi. Lai nodrošinātu, ka netiek iznīcināti pierādījumi, Valsts policija veica kratīšanu biroja telpās, kur atradās "čaulas banka", tam piesaistot arī pretterorisma vienību "Omega". Kratīšanas laikā izdevās izņemt svarīgus pierādījumus - vairākus maksāšanas līdzekļus, informācijas nesējus, naudu, dokumentus un "melnās grāmatvedības" pierakstus.

Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par aizliegtu uzņēmējdarbību un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!