Foto: LETA

Kādam Valsts policijas (VP) Brasas iecirkņa policistam piemērota piezīme saistībā ar atteikšanos sākt kriminālprocesu par sociālo tīklu lietotāju vidū popularitāti guvušo automašīnas "Volvo" apzagšanas gadījumu, informēja Valsts policijā.

Pagājušā gada nogalē kāds vīrietis sociālajos tīklos bija ievietojis fotoattēlus ar automašīnu "Volvo", kurai ir izņemti priekšējie lukturi un izsists šofera durvju loga stikls. Tāpat viņš nofotografējis Brasas iecirkņa atbildi, kurā teikts, ka iesniegums par automašīnas "Volvo" sānu loga bojāšanas un priekšējo lukturu pazušanas faktu, kas konstatēts Krišjāņa Valdemāra ielā, ir reģistrēts elektroniskajā notikumu žurnālā 11. novembrī.

"Izskatot iesniegumu, nav konstatētas ziņas, kas norādītu, ka pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums," teikts policijas vēstulē. Atbildē minot vairākus likuma pantus, Brasas iecirknī pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Kad publiskajā vidē nokļuva ziņas par Brasas iecirkņa darbinieku lēmumu atteikt uzsākt kriminālprocesu gadījumā, kurā acīmredzami ir noticis noziegums, VP priekšnieks Ints Ķuzis lūdza VP reģionu pārvalžu priekšniekus izvērtēt situāciju un sniegt priekšlikumus, lai novērstu situācijas, kad policijā tiek pieņemti apšaubāmi lēmumi par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Toreiz tika arī sākta dienesta pārbaude. Dienesta pārbaudes laikā konstatēts, ka konkrētais iecirkņa darbinieks ir nepienācīgi pildījis savus dienesta pienākumus, tādēļ viņam piemērots disciplinārsods - piezīme. Savukārt kriminālprocesa atteikums atcelts, un par notikušo sākts kriminālprocess gan par lukturu zādzību, gan svešas mantas tīšu bojāšanu.

Lai novērstu līdzīgu situāciju rašanos, policijas priekšniekiem ir uzdots stingrāk kontrolēt padoto darbu saistībā ar iesniegumiem un atteikuma materiāliem, veikt dienesta pārbaudes par visiem konstatētajiem gadījumiem, kas norāda uz acīmredzami nepamatotiem un nelikumīgiem lēmumiem, rīkot darbinieku apmācības, kuru laikā tiktu analizēti nepareizi kvalificētie un atceltie lēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!