Foto: LETA
Tā dēvētajā Jēkabpils policistu laupītāju lietā apsūdzētie atzīst savu vainu laupīšanā, bet bijušais policijas specvienības "Alfa" darbinieks Arvo Žagars noraida viņam izvirzīto apsūdzību policista slepkavībā.

Otrdien Zemgales apgabaltiesā, kas sāka izskatīt šo lietu, apsūdzētie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, vienības "Alfa" darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis atzina vainu laupīšanā.

Taču Žagars noraidīja apsūdzību par Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākā inspektora kapteiņa Andra Znotiņa nogalināšanu apšaudē. Deniss Hristoforidi, kuru apsūdz par policista slepkavības mēģinājumu, vainu šajā apsūdzībā arī otrdien neatzina.

Savukārt brāļi Hristoforidi, Paruškins un Staņislavs Berkulis apsūdzības zādzību un laupīšanu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, neatzina. Šajās epizodēs ir apsūdzības arī cilvēku nolaupīšanā, mantas tīšā bojāšanā, maksājumu līdzekļu nelikumīgā izmantošanā.

Abi cietušie policisti Rims Šveds un Salvis Tihanovskis otrdien tiesā pieteica kopumā 40 000 latu kompensāciju, prasot to piedzīt no Žagara un Denisa Hristoforidi. Savukārt 10 400 tūkstošu latu kompensāciju pieteicis arī uzbrukumā cietušais spēļu zāles darbinieks Andris Misiņš. Viņš jau saņēmis 3000 eiro (apmēram 2108 lati) kompensāciju no Koņuhova, kurš, saskaņā ar apsūdzību, sašāvis cietušo kājās.

Otrdien tiesa uzklausīja "Fēniksa" darbiniekus, kuri cieta uzbrukumā un vienu no sašautajiem policistiem - Rimu Švedu. Žagars, kurš saskaņā ar apsūdzību laupīšanas laikā bija mašīnā, otrdien, pēc spēļu zāles darbinieku liecībām, katram no viņiem atvainojās, prasot piedošanu par notikušo. Taču Švedam bijušais kolēģis atvainošanos nelūdza, vien uzdeva dažus jautājumus.

Piedošanu "par to, ka es tur vispār biju", spēļu zāles darbiniekiem lūdza arī Deniss Hristoforidi. Savukārt Babelis atvainojās par sagādātajām ciešanām.

Visi cietuši, stāstot par tās dienas notikumiem, uzsvēra, ka iebrukušie uzvedušies brutāli. Sākumā, redzot vīrus policistu formās, cietušie noturējuši tos par īstiem likuma kalpiem, tik vēlāk, redzot iebrukušo vardarbību, sapratuši, ka notiek laupīšana.

Savukārt Šveds, atceroties tās dienas notikumus, stāstīja, ka strupceļā iedzītie laupītāji aicināti padoties, taču tā vietā atskanējuši šāvieni. Šveds tika ievainots un zaudēja samaņu. Kad policists atjēdzies, viņš redzējis Znotiņu, kurš gulējis uz zemes un bijis zils. Tikai slimnīcā policists uzzinājis, ka kolēģis ir miris. Viņš nevarēja liecināt par to, kurš uz kuru šāvis.

Apsūdzība liecina, ka nāvējošā lode, kas nogalināja Znotiņu, raidīta no Žagara personīgā ieroča.

Apsūdzētie visu tiesas sēdes laiku bija saslēgti rokudzelžos. Viņus uzraudzīja apmēram 20 policisti.


Jau ziņots, ka pērn 25.janvāra rītā piecas bruņotas personas uzbruka spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu "Chrysler Voyager".

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!