Arī apelācijas instances tiesā - Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palātā - prokurors Andrejs Andrejevs Valmieras rajona Policijas pārvaldes (RPP) darbinieku nošaušanā apsūdzēto Mihailu Kondrašovu pirmdien lūdza sodīt ar 20 gadu cietumsodu, informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte.
Tāpat kā pirmās instances tiesā prokurors Kondrašovam lūdza piemērot arī mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Pirmdientiesas debatēs runāja ne tikai prokurors, bet arī cietušo pārstāvji, savukārt otrdien, 4.novembrī, plkst.10 lietas izskatīšanu paredzēts turpināt ar aizstāvja runu.

Kā norādīja Priedīte, saskaņā ar iepriekš noteikto plānu šo krimināllietu apelācijas instances tiesā paredzēts skatīt divas dienas, līdz ar to, iespējams, ka jau otrdien tiks pasludināts arī AT Krimināllietu tiesu palātas nolēmums.

Šā gada janvāra beigās Vidzemes apgabaltiesa divu policistu nošaušanā apsūdzētajam bijušajam Iekšlietu ministrijas Informācijas centra darbiniekam Kondrašovam piesprieda desmit gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Valsts apsūdzība jau toreiz Kondrašovam lūdza piemērot divreiz bargāku - 20 gadu - cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Par labu viena bojā gājušā policista atraitnei pirmās instances tiesa nolēma no Kondrašova piedzīt 102 300 latu prasītās 450 000 latu kompensācijas vietā. Pārējo summu - 347 700 latus - cietusī var pieprasīt civilprocesa kārtībā.

Vidzemes tiesas apgabala prokurore Ārija Jurkovska pavasarī šajā lietā iesniedza apelācijas protestu. Tāpat spriedumu pārsūdzēja cietušo - nošauto policistu atraitņu - pārstāve advokāte Ieva Ramiņa.

Saskaņā ar apsūdzību 2006.gada 30.jūlijā 1951.gadā dzimušais Kondrašovs Valmieras RPP īslaicīgās aizturēšanas izolatorā nošāva divus 1980. un 1965.gadā dzimušus policijas darbiniekus.

Pa dienu Valmieras RPP darbinieki patrulēšanas laikā Valmieras autoostas teritorijā ievērojuši vīrieti, kurš bijis acīmredzamā stipra reibuma stāvoklī un nav spējis pats saviem spēkiem pārvietoties. Policijas darbinieki nogādājuši vīrieti Valmieras RPP.

Iecirknī aizturētais, izmantojot apģērbā paslēptu personīgo šaujamieroci, veicis desmit mērķtiecīgus šāvienus divu policijas darbinieku virzienā, ievainojot viņus galvā un citur. Kā pausts apsūdzības rakstā, uzbrukumā 1980. un 1965.gadā dzimušie Valsts policijas darbinieki mira dažu sekunžu laikā.

Apsūdzība Kondrašovam celta pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 1.daļas par slepkavību, ja cietušais vai viņa tuvinieks izpildījis savus dienesta vai profesionālos pienākumus vai piedalījies noziedzīga vai citāda prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā, vai devis liecību tiesā vai pirmstiesas izmeklēšanā. Apsūdzība celta arī pēc KL 118.panta 2.daļas par tādu pašu nodarījumu, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas.

Par šo nodarījumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu no 15 līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Lietā tika iesniegts viena bojā gājušā policista atraitnes kompensācijas pieteikums. Kopumā pieteikumā tika prasīti 450 000 latu. Summas apmērs pamatots ar faktiskiem izdevumiem, nākotnē paredzētiem tēriņiem, arī likumdošanas normām un tiesu prakses piemēriem par morālā kaitējuma atlīdzināšanu. Kondrašovs paziņojis, ka viņš šo pieteikumu neatzīst.

Bojā gājušo atraitnes saņēmušas Iekšlietu ministrijas kompensāciju 50 000 latu apjomā.

Kondrašovs iepriekš uzsvēris, ka neatceras policijas darbinieku bojāejas brīdi. Viņš atzinis, ka atceras notikušo pirms šaušanas Policijas pārvaldes izolatorā un pēc tam, bet par pašu policistu nošaušanas mirkli neko nevar liecināt. Apsūdzētais atkārtojis - viņš speciāli provocēts un izaicināts, tāpēc novests līdz tādam stāvoklim, ka vairs neapjēdzis, ko dara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!