Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sadarbībā ar Polijas kolēģiem aizturējis starptautisku grupējumu par viltotu banknošu tirdzniecību lielā apmērā.

Polijas Centrālā pretkorupcijas biroja mājaslapā ievietotajā paziņojumā teikts, ka trīs latvieši aizturēti aizdomās par liela apjoma viltotu banknošu laišanu apgrozībā. Tas ir Polijas Pretkorupcijas biroja (CBA) pirmās starptautiski veiktās operācijas rezultāts. Operācija īstenota sadarbībā ar Latvijas kolēģiem – KNAB. Aizturētajiem draud cietumsods līdz 10 gadiem.

CBA un KNAB sadarbība vairāku mēnešu garumā ļāvusi arestēt trīs cilvēkus Polijā un Latvijā. Lieta saistīta ar aizdomām par starptautiska organizētās noziedzības grupējuma darbībām – starptautisku tirdzniecību ar viltotām banknotēm.

Divus aizdomās turētos latviešus CBA darbinieki aizturēja kādā Polijas pilsētas Ļubļinas viesnīcā. Aizturēšanā piedalījās CBA uzbrukuma vienība un speciālisti no Pretteroristisko operāciju biroja. Savukārt trešo aizdomās turēto aizturēja Rīgā latviešu aģenti.

Visi aizturētie ir vecumā no 35 līdz 51 gadam.

Līdz šim konstatēts, ka apgrozībā laistas viltotas 20, 50 un 100 eiro naudaszīmes vismaz 100 tūkstošu eiro apmērā. Grupējums darbojās Polijas pilsētās Ļubļinā, Keļcē, Vroclavā, kā arī Latvijā.

Apgabala prokuratūra Ļubļinā izvirzīja apsūdzību par organizētās noziedzības darbībām grupā un viltotas naudas laišanu apgrozībā. Aizturētajiem draud sods līdz 10 gadiem apcietinājumā.

Divi Polijā aizturētie pēc tiesas rīkojuma arestēti. Attiecībā uz trešo aizturēto patlaban tiek veiktas nepieciešamās procedūras, lai izdotu Eiropas aresta orderi.

Polijā izmeklētā krimināllieta ir apliecinājums KNAB spējām operatīvi un efektīvi darboties arī starptautiskajā līmenī, apstiprināja KNAB runasvīrs Andris Vitenburgs. Šīs krimināllietas ietvaros KNAB sniedza nepieciešamo atbalstu Polijas partnerdienestam – Centrālajam pretkorupcijas birojam..

Sadarbojoties abām specializētājām pretkorupcijas iestādēm, veiksmīgi tika veiktas nepieciešamās darbības gan Latvijā, gan Polijā, atklāja Vitenburgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!