Foto: LETA

Prokurors Juris Juriss, kurš uztur apsūdzību tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā, pieprasījis informāciju no Ventspils brīvostas pārvaldes un pašvaldību darbību uzraugošās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), lai gūtu apstiprinājumu bažām, ka Lembergs pārkāpis noteikto aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pienākumus un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja pienākumus, pirmdien vēsta portāls "Pietiek.com".

Portāla rīcībā esošā informācija liecinot, ka bažas par drošības līdzekļa neievērošanu radījusi Lemberga "zīmēšanās" TV kameru priekšā kā Ventspils "saimniekam", kā arī braukšana uz tiesu ar Ventspils brīvostas "Audi".

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu drošības līdzekļa noteikumu un apsūdzētajam noteikto ierobežojumu pārkāpšana ir pamats, lai tiktu lemts jautājums par stingrāka drošības līdzekļa piemērošanu, papildu ierobežojumu noteikšanu vai procesuālo sankciju piemērošanu, skaidro portāls.

Tādēļ Ģenerālprokuratūrā tiekot gaidīts ziņojums no pašvaldību darbību uzraugošās VARAM, kas varot izrādīties Lembergam liktenīgs. Ģenerālprokuratūra VARAM 24. aprīlī lūgusi sniegt ziņas, "vai Aivars Lembergs kā domes priekšsēdētājs, pārstāvot Ventspils pilsētas domi attiecībās ar masu medijiem, kultūras un kādos citos pasākumos, paužot publiski savu viedokli sabiedrībai kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs par jautājumiem, kas ir domes kompetencē, faktiski pilda vai nepilda domes priekšsēdētāja pienākumus," vēsta portāls.

Savukārt jau februārī prokurors Juriss vērsies arī pie Ventspils brīvostas pārvaldes, pieprasot ziņas par pienākumiem, kādus Ventspils brīvostas valdē veic Lembergs, un pamatojumu tam, ka viņš ne retāk kā trīs reizes nedēļā uz Rīgas apgabaltiesas sēdēm, , ierodas ar brīvostai piederošo luksus klases automašīnu "Audi A8L", ziņo portāls .

Portāla rīcībā esošā informācija liecinot, ka Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis prokuratūrai sniegtajā atbildē norādījis, ka "Aivars Lembergs ir Ventspils brīvostas valdes loceklis un valdes locekļiem nav noteiktu pienākumu".

Savukārt, ja Sarmuļa atbilde Ģenerālprokuratūrai ir nepatiesa, VARAM lūgts sniegt tās rīcībā esošās ziņas, kādus pienākumus brīvostā kopš 2007. gada 13. augusta pilda Lembergs. Kā rāda Lemberga amatpersonas deklarācijas, viņš pa šo laiku atalgojumā no Ventspils brīvostas saņēmis nedaudz vairāk kā 100 tūkstošus latu, vēsta portāls.

Jau ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Sākotnēji Lembergam kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, bet tad tas mainīts pret mājas arestu. Vēlāk arī tas atcelts, aizstājot to ar aizliegumiem ieņemt dažādus amatus un tikties ar atsevišķiem cilvēkiem, Lembergs nedrīkst arī bez tiesas atļaujas atstāt valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!