Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šā gada 13. maijā Valsts policija (VP) prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu saistībā ar vakcinācijas sertifikātu viltošanu. Policija izmeklēja 25 noziedzīgus nodarījumus, ko izdarījuši septiņi cilvēki, tostarp arī medicīnas darbiniece, portālu "Delfi" informēja policijā.

Kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma pantiem par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu un prettiesiska labuma došanu, un nepatiesas informācijas ievadīšanu automatizētā datu sistēmā, kura saistīta ar valsts sociālo un citu drošību.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka organizēta grupa, kuras sastāvā ir 1964., 1967. un 1978. gadā dzimušas sievietes, no kurām viena ir medicīnas darbiniece, organizēja viltotu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu iegūšanu, nevakcinējot personas. Proti, injekcija netika veikta vai arī tika veikta tās imitācija. Noziedzīgais nodarījums izdarīts laika periodā no 2021. gada 1. jūlija līdz 2021. gada 11. augustam.

Aizdomās turētās personas organizēja un atbalstīja nepatiesas informācijas ievadīšanu automatizētajā datu apstrādes sistēmā "E-veselība" par 24 personām, kā arī organizēja prettiesiska mantiska labuma (ne mazāk par 6780 eiro) saņemšanu. Daļa no šīs summas tika samaksāta Nacionālā veselības dienesta pilnvarotai ārstniecības personai – ārsta palīgam. Kriminālatbildība par šiem noziegumiem paredzēta Krimināllikuma 326.2 panta pirmajā daļā, 326.3 panta pirmajā daļā un 20. panta otrajā daļā, 243. panta piektajā daļā.

Tāpat ierosināts uzsākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turētu 1975. gadā dzimušu sievieti pēc Krimināllikuma 243. panta piektās daļas par nepatiesu datu ievadīšanu sistēmā "E-veselība" par faktiski neveikto un nenotikušo vakcināciju pret Covid-19.

Par šādiem noziegumiem krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Personas par fiktīvu vakcināciju saņēmušas dažādas summas. Piemēram, 1990. gadā dzimis vīrietis medicīnas darbiniecei ar starpnieka palīdzību devis 295 eiro par to, lai viņa veiktu vakcinācijas imitāciju pret Covid-19 viņa sievai un ievadītu nepatiesas par viņa sievu un vēl piecām personām sistēmā "E-veselība".

Savukārt 1984. gadā dzimusi sieviete ar starpnieces palīdzību devusi 400 eiro medicīnas darbiniecei par to, lai viņa veiktu vakcinācijas pret Covid-19 imitāciju un ievadītu nepatiesas ziņas par vakcinēto pret Covid-19 automatizētajā reģistrā, par viņas pašas faktiski nenotikušu vakcināciju pret Covid-19. Vēl kāds 1989. gadā dzimis vīrietis medicīnas darbiniecei devis 800 eiro par vakcinācijas imitāciju un nepatiesu ziņu ievadīšanu automatizētajā reģistrā par viņa paša un vēl vienas personas faktiski nenotikušo vakcināciju pret Covid-19.

Trīs iepriekš minētās personas ierosināts saukt pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 326.3 panta pirmās daļas – par prettiesisku neatļautu labuma došanu.

Šis krimināllikuma pants paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Pēc aizturēšanas trīs personām, kuras organizēja viltus vakcināciju, tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Šobrīd personas ir atbrīvotas un viņām tika piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Policija piemin, ka izmeklēšana pret šīm septiņām personām ir tikai daļa no apjomīgā kriminālprocesa. Bet otrā kriminālprocesa daļā vēl turpinās izmeklēšana.

Daudzas personas tika atbrīvotas no kriminālatbildības atbilstoši Krimināllikuma 275.3 pantam – viltota sadarbspējīga sertifikāta ieguvēja, glabātāja un izmantotāja atbrīvošana no kriminālatbildības, ja tā pēc noziedzīgo darbību izdarīšanas ir labprātīgi paziņojusi par notikušo un aktīvi veicinājusi noziedzīga nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Policija uzsver, ka neskatoties un šī brīža situāciju, proti, to, ka šobrīd daudzās sabiedriskās vietās vairs nav nepieciešams uzrādīt vakcinācijas sertifikātu, likumā paredzēts, ka personas, kuras ir prettiesiski ieguvušas un atbilstošā laikā izmantojušas šo sertifikātu, var tikt sauktas pie kriminālatbildības.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!