Foto: Latvijas Futbola federācija

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde jūlijā Kurzemes tiesu apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret vienu personu par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu algu – 144 410 eiro – izmaksāšanu un izvairīšanos no 118 033 eiro nodokļu nomaksas, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka futbola kluba amatpersona, laika periodā no 2018. janvāra līdz 2020. gada augustam grāmatvedības reģistros nav uzskaitījusi darba algas pilnā apmērā, un neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu – 144 410 eiro – kluba spēlētājiem neoficiāli izmaksājusi skaidrā naudā, kā arī izvairījusies no nodokļu nomaksas 118 033 eiro apmērā.

Kriminālprocess jūlijā nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 217.1. pantā, kas par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz trim gadiem.

Kriminālvajāšanu lūgts sākt arī pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Šis pants vainīgajam kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

"Delfi" jau rakstīja, ka VID pirms nedēļas informēja – jūlijā Dienvidlatgales prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīts kriminālprocess pret personu par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu algu izmaksu 9170 eiro apmērā.

VID kriminālvajāšanu lūdz sākt pret "FC Noah Jurmala", kas līdz 2021. gadam startēja ar nosaukumu "FC Lokomotiv Daugavpils", amatpersonu Aleksandru Jakubovski, liecina VID lēmums. "Aplokšņu algas" saņēmuši futbolisti Artis Jaunzems un Dmitrijs Klimaševičs.

Portāls "Delfi" iepriekš rakstījis, ka aizdomās par "aplokšņu algu" izmaksāšanu VID aizvadītajos gados veicis kratīšanu arī FK "Ventspils" un "Riga" FC birojos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!