Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki oktobrī prokuratūrai nosūtījuši lietu, kurā par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmatošanu mantkārīgā nolūkā aizdomās turētas divas Rīgas brīvostas amatpersonas, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

2013. gadā pēc Valsts kontroles revīzijas ziņojuma par iespējamām nelikumībām Rīgas brīvostā ENAP darbinieki sāka kriminālprocesu jeb tā saucamo Rīgas brīvostas lietu. Izmeklēšanā šā gada vasarā ENAP konstatējusi, ka divas Rīgas brīvostas amatpersonas varētu būt ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā. Līdz ar to no pamatlietas ENAP darbinieki izdalījuši atsevišķu kriminālprocesu.

Izdalītajā kriminālprocesā par aizdomās turētajiem ENAP atzinusi divus vīriešus. Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" nekomentēja pret kādām amatpersonām sākts kriminālprocess. Tomēr "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka aizdomās turētie ir Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs un viņa vietnieks Aigars Pečaks.

Taču Sadovskis apstiprināja, ka lieta saistīta ar prēmiju izmaksu laika periodā, kad tas bija aizliegts ar Ministru prezidenta rezolūciju.

Pērnā gada februārī TV3 raidījums "Nekā Personīga" vēstīja, ka gadu iepriekš pieņemtie brīvostas darba samaksas noteikumi Rīgas brīvostas pārvaldnieka Loginova ienākumus samazinājuši līdz 5000 eiro, tāpēc brīvostas valdes locekļi lēmuši par šefa prēmēšanu.

Toreiz Valsts kontrole prēmiju aprēķināšanu atkarībā no ostas apgrozījuma atzina par nelikumīgu, ziņoja raidījums. Osta grozīja darba samaksas noteikumus, paredzot, ka darbinieki var saņemt prēmiju divu mēnešalgu apjomā. Noteikumi paredzēja, ka par prēmijām ostā lemj struktūrvienību vadītāji. Taču 2014. gada sākumā "Nekā Personīga" ziņoja, ka Loginovs palicis bez prēmijas tiešā priekšnieka neesamības dēļ. Tā kā Loginova darbību pārauga ostas valde, viņa vietnieks Pečaks bija ierosinājis Loginovam piešķirt prēmiju.

Oktobrī ENAP darbinieku lietu nosūtījuši Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Patlaban pamatlietā jeb tā saucamajā Rīgas brīvostas lietā joprojām turpinās izmeklēšana pēc Krimināllikuma 19. nodaļas un 24. nodaļas - par noziegumiem tautsaimniecībā un noziegumiem valsts institūciju dienestā.

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka portālam "Delfi" apstiprināja, ka prokuratūra lietu ar lūgumu sākt kriminālvajāšanu ir saņēmusi, taču patlaban plašākus komnetārus prokuratūra nesniedz.

Jau ziņots, ka Valsts kontrole 2013. gada martā konstatējusi, ka laika periodā no 2009. līdz 2011. gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 41 miljona latu apmērā. Toreiz VK revīzijā secinājusi, ka Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļi 595 000 latu apmērā nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Valsts policija pēc Valsts kontroles materiālu izvērtēšanas nolēma sākt kriminālprocesu. Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 2013. gada 27. martā tika sākts kriminālprocess pēc divām Krimināllikuma nodaļām - par noziegumiem tautsaimniecībā un noziegumiem valsts institūciju dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!