Foto: LETA
Ģenerālprokuratūra sākusi kriminālprocesu par iespējamo Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra protokola viltojumu. Process sākts pret toreizējo komisijas vadītāju, pašreizējo Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Vinetu Muižnieci, portālam "Delfi" apliecināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Ģenerālprokuratūrā ir pabeigta resoriskā pārbaude par Latvijas Republikas 9.Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola iespējamo viltojumu, informēja Kalnmeiers.

Trešdien ģenerālprokurors ir uzsācis kriminālprocesu pret Satversmes tiesas tiesnesi – bijušo Latvijas Republikas 9.Saeimas locekli - Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Vinetu Muižnieci. Kriminālprocess sākts par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Krimināllikums par šādu nodarījumu paredz sodu - arestu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz divdesmit minimālajām mēnešalgām.

Pirmstiesas izmeklēšanu šajā kriminālprocesā veiks Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors.

Satversmes tiesai (ST) pagaidām nav informāciju no prokuratūras, tāpēc nekādus komentārus tiesa vēl nesniedz, portālam "Delfi" sacīja ST pārstāve Līga Pauliņa.

Ģenerālprokuratūrā iepriekš bija saņemts Saeimas deputāta Alekseja Loskutova (V) iesniegums par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola viltojumu. Ģenerālprokurora uzdevumā iesniegumā minēto faktu izvērtēšana uzdota Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokuroram.

Jau vēstīts, ka "Vienotības" deputāti Loskutovs un Ilma Čepāne paziņoja, ka Saeimas deputāte, tagad Satversmes tiesas (ST) tiesnese Muižniece, būdama Juridiskās komisijas vadītāja, iespējams, pieļāvusi dienesta viltojumu ar partiju finansēšanas pārkāpumiem saistīto Krimināllikuma grozījumu virzībā, jo protokolā fiksētais piedāvājums projekta virzību atlikt nesaskan ar audioieraksta fiksēto balsojumu, kurā atbalstīta projekta virzība izskatīšanai Saeimā.

Saeimas sekretāra biedrs Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš 9.Saeimā bija Juridiskās komisijas priekšsēdētājas Vinetas Muižnieces (TP) biedrs un kopā ar viņu parakstīja "Vienotības" deputātu apšaubīto 2009.gada 1.septembra komisijas sēdes protokolu, atzina, ka tajā dienā komisijā notika balsojums par partiju finansēšanas pārkāpumu kriminalizēšanas projektu, kas protokolā nav atspoguļots.

Pati Muižniece (TP) noraida jebkādas ļaunprātības savā darbībā laikā, kad viņa vadīja Saeimas Juridisko komisiju, un "Vienotības" deputātu paziņojumus par iespējamo Muižnieces atbildību kādas komisijas sēdes protokola dienesta viltojumā saista ar atriebību un dēvē par "raganu medībām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!