Foto: LETA

Pretēji iepriekš tiesas sēdēs izskanējušajām citu liecinieku liecībām ceturtdien "Maxima" kasiere tiesā apgalvoja, ka apsargi pēc signalizācijas trauksmes noskanēšanas veikalā "Maxima" esošajiem apmeklētājiem nākuši klāt un lūguši veikala telpas atstāt.

Vienlaikus viņa norādīja, ka pircēji uz veikala apsargu lūgumiem neesot reaģējuši, bet gan devušies uz kasēm, lai ātrāk norēķinātos par pirkumiem. Vaicāta par pašas rīcību, viņa sacīja, ka iesākumā devusies pie kasēm, lai ātrāk apkalpotu daudzos cilvēkus, bet pēc tam pati atstājusi savu darba vietu un aizgājusi uz rampas.

Pēcāk prokurors pieteica lūgumu nolasīt sievietes sniegtās liecības pirmstiesas izmeklēšanā, pamatojot, ka tās nesakrīt ar ceturtdien tiesā liecināto. No nolasītajām liecībām izriet, ka sieviete uzņēmumā strādājusi kopš 2008. gada, bet Priedaines ielas veikalā – no 2011. gada. Traģēdijas dienā veikalā viņa strādājusi no pulksten 10, un plānots bijis strādāt līdz pulksten 22. Ap pulksten 16 nostrādājusi trauksme, kas darbojusies ilgi, lai arī tā traģēdijas dienā tā darbojusies arī iepriekš, bet īsāku brīdi līdz tikusi atslēgta. Tāpat pirmstiesas izmeklēšanā viņa liecinājusi, ka nav redzējusi, ka no veikala būtu izvesti cilvēki.

Pulksten 17 kasierei sācis sāpēt vēders, tāpēc viņa aizgājusi uz rampu uzsmēķēt. Tur viņa bijusi viena, citi no kolēģiem neesot palaisti. Tad kādā brīdī uz rampas izlidojuši putekļi un kastes, un viņa sapratusi, ka kaut kas ir noticis.

Tiesas sēdē uz prokuroru precizējošiem jautājumiem viņa liecināja, ka apsargs esot "staigājis pa veikala zāli un skatījies, cik cilvēki bijuši", taču to, vai viņš aicinājis pircējus telpas pamest, viņa nav dzirdējusi. Tāpat viņa apliecināja, ka pēc trauksmes veikala telpas tomēr nav pametusi, bet izgājusi ap pulksten 17 vēdersāpju dēļ.

Uz prokuroru jautājumu par to ko nozīmē viņas liecinātais, ka "citus kolēģus no kasēm neizlaida", cietusī paskaidroja, ka līdz ar viņu lūgumu pamest darba vietu izteikusi arī kāda cita kolēģe, taču veikala politika paredz, ka vienlaicīgi vairāki kasieri savu darba vietu pamest nevar.

Viņa norādīja, ka parasti, lai atstātu savu darba vietu atļauja jāprasa vecākajai kasierei, taču šajā gadījumā viņa nav to darījusi. Apsūdzēto pārstāvji uzdeva jautājumu, vai pēc tam saņēmusi no veikala vai uzņēmuma vadības aizrādījumu par šādu rīcību, cietusī veikala darbiniece atbildēja, ka pēc tam viņai "šajā gadījumā neviens neko nav aizrādījis". Prokurors precizēja, vai par šādu rīcību sieviete sodīta citās reizēs, taču viņa sacīja, ka arī citkārt sods nav bijis. "Parasti es tā nedaru," viņa atbildēja.

Aptuveni divas nedēļas pēc traģēdijas sieviete darbu uzņēmumā uzteikusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!